30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

România, măturată de vijelii puternice. ANM a emis cod galben de vreme severă chiar de Ziua Marinei

Must Read

Marți dimineață a adus o veste importantă din partea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). A fost emisă o avertizare cod galben de vreme severă pentru două județe din România.

Această avertizare este legată de un fenomen meteorologic ce poate aduce tulburări și perturbări semnificative în aceste zone. Fenomenul vizat este reprezentat de vijelii care se vor abate asupra regiunii în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Conform avertismentului emis de ANM, codul galben de furtuni va fi în vigoare în intervalul 15 august, de la ora 10, până în aceeași zi, la ora 20. În această perioadă, se prevăd intensificări ale vântului cu viteze la rafală cuprinse între 55 și 65 km/h.

În anumite zone, cum ar fi litoralul și bazinul vestic al Mării Negre, rafalele pot depăși chiar și 70 km/h. Aceste condiții meteorologice pot avea impact asupra navigației maritime și asupra activităților desfășurate în aer liber în regiunea menționată.

Județele Constanța și Tulcea sunt cele afectate de acest cod galben de intensificări ale vântului. ANM își propune să informeze și să avertizeze populația și autoritățile asupra evoluției condițiilor meteorologice pentru a contribui la prevenirea eventualelor riscuri și situații neprevăzute.

ANM continuă să monitorizeze evoluția vremii, iar prognoza pentru ziua de miercuri, 16 august, indică intensificări temporare ale vântului în sud-estul țării. Vitezele vântului vor fi în general cuprinse între 45 și 55 km/h. Acest aspect trebuie luat în considerare de către persoanele care desfășoară activități în aer liber și care pot fi influențate de condițiile meteorologice în desfășurarea acestora.

Cum va fi vremea în București de Sfânta Maria

Pentru bucureșteni, ziua de Sfânta Maria se anunță călduroasă, conform ANM. Meteorologii indică prezența averselor slabe pe parcursul zilei, dar temperaturile rămân ridicate. Cerul va avea o distribuție variabilă, iar la începutul zilei sunt posibile înnorări, însoțite de perioade scurte de averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu rafale între 40 și 45 km/h. Temperatura maximă estimată se va situa în jurul a 32 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie a furnizat prognoza meteo pentru intervalul 14 – 27 august 2023. Aceasta dezvăluie o perioadă călduroasă în majoritatea regiunilor țării, cu temperaturi maxime ce vor varia între 26 și 37 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori vor fi resimțite în sudul Olteniei, sudul Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei. În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile resimțite pot ajunge până la 40 de grade Celsius.