8.2 C
Iași
marți, aprilie 23, 2024

Un fost comandant al războiului lui Putin din Ucraina a fost găsit mort. Era considerat cel mai bun creier militar rus

Must Read

Un general rus de frunte, epurat de Vladimir Putin după un scurt mandat de comandant al trupelor care au invadat Ucraina, a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de autorități, dar nu se cunosc circumstanțele exacte ale decesului.

Generalul colonel Ghenadie Zhidko, în vârstă de 58 de ani, a murit după o „boală prelungită” pe 16 august 2023, a anunțat miercuri publicația rusă de știri online Readovka, citată de Daily Mail.

Zhidko a condus pentru scurt timp invazia Ucrainei în calitate de comandant al Grupării de Forțe de Sud, înainte de a lăsa locul generalului Serghei „Armagedon” Surovikin, în octombrie 2022.

Generalul a servit și ca șef al Statului Major al Forțelor Armate Ruse în Siria în 2016, iar în 2018 a fost numit Comandant al Districtului Militar de Est.

Oficialul de rang înalt – căruia i s-a acordat cel mai înalt titlu onorific, Erou al Rusiei, în 2017 – a devenit ulterior ministru adjunct al Apărării, în 2021.

A fost demis după ce a eșuat în cucerirea orașului Harkov

Zhidko a fost înlăturat de la conducerea invaziei ruse din Ucraina în octombrie 2022 – comandant al „operațiunii militare speciale” a lui Putin – după eșecul de a cuceri orașul Harkov.

El a fost numit în această funcție în aprilie, când a preluat conducerea operațiunii de la generalul Alexander Dvornikov, alias „Măcelarul Siriei”. Rolul său de conducere a dus la sancțiuni occidentale împotriva lui Zhidko.

Surovikin, cel care l-a înlocuit, a fost ulterior retrogradat din funcție de șeful statului major Valeri Gherasimov.

Era considerat unul dintre cele mai bune creiere militare ale Rusiei

Surovikin a rămas adjunctul său, dar se crede că a fost reținut în iunie pe fondul suspiciunii că știa că planurile de a da o lovitură de stat împotriva regimului lui Putin de către șeful mercenarului Wagner Evgheni Prigojin.

Informațiile despre Zhidko au fost foarte puține în ultimele luni. Moartea sa a fost confirmată de guvernatorul regiunii Khabarovsk, Mihail Degtyarev, care și-a exprimat condoleanțe, dar nu a existat un anunț oficial.

Rapoartele nu spun nici unde a murit Zhidko. Generalul a fost văzut ca având unul dintre cele mai bune creiere militare din Rusia.