30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

Planta care poate încetini dezvoltarea tumorilor

Must Read

Această plantă este bogată în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic și folat, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Pentru cei care n-o recunosc această poartă numele de știr sau amarant, iar cei mai mulți dintre noi o cunoaștem ca fiind o buruiană.

Frunzele conțin cu 25% mai multe proteine și mult mai mult lisina decât orice produs obținut din porumb sau alte cereale și mai multă metionină decât soia.

De asemenea, conține cantități importante de provitamina A (beta-caroten), știrul fiind bogat în acizi grasi polinesaturați (PUFA), în special acid linoleic.

De la știr se pot consuma partea verde, tulpina și semințele. Frunzele tinere, cu un gust asemanător cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocaniței, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii și până toamna târziu. Semințele pot fi consumate ca atare, prăjite (au un gust delicat) dar se poate obtine din ele ulei și făină. Acestea pot îmbogăți alte mâncăruri, dându-le un gust piperat. Făina poate fi consumată simplu, poate fi folosită la prepararea de prăjituri sau pâine (nu conține gluten), precum și în amestec cu alte tipuri de făină pentru diverse preparate.

Niciuna dintre speciile de amarant nu este toxică, însă toate conțin cantități mici de acid oxalic. Excesul de acid oxalic inhibă absorbția calciului și a zincului și influențează negativ persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichilor, artrită sau reumatism. De aceea consumul în cantitați mari, zile la rând, este nerecomandat.

Știrul este folosit în medicina traditională ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sânge sau polimenoree). Ceaiul se folosește pentru gargară în cazul durerilor de gât sau a aftelor și pentru spălături externe în cazul eczemelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.