29.3 C
Iași
miercuri, iulie 17, 2024

Furtuni şi ploi de 40 l/mp în ţară

Must Read

Avertizare meteo de furtuni şi ploi abundente în mai multe zone din ţară

Meteorologii anunță o nouă avertizare meteo emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru fenomene extreme în mai multe zone din țară.

Potrivit acestora, în următoarele ore se vor înregistra furtuni violente însoțite de ploi abundente, cu cantități de apă de până la 40 de litri pe metru pătrat.

Potrivit avertizării emise de ANM, fenomenele atmosferice severe vor afecta în special regiunile Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei și zonele montane aferente. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse puternice și pe alocuri

torențiale, descărcări electrice, vânt intensificat cu rafale de până la 60 km/h, vijelii și grindină. Într-un interval scurt de timp,

cantitățile de apă pot ajunge la valori de 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat chiar peste 40 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii atrag atenția că fenomenele meteo extreme nu vor afecta doar regiunile menționate, ci vor fi prezente și în celelalte zone ale țării, însă pe arii mai restrânse.

Cod galben de intensificări ale vântului în estul Munteniei și Dobrogea

Pe lângă avertizarea de furtuni și ploi abundente, ANM a emis și un cod galben de intensificări ale vântului în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre. Fenomenul este valabil pentru intervalul orar 10.00 – 20.00 și se vor înregistra viteze ale vântului la rafală cuprinse între 55 și 65 km/h.

Aceste intensificări ale vântului pot cauza disconfort și pot afecta temporar circulația rutieră și feroviară în zonele respective. De asemenea, se recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite deplasările în zonele deschise și în apropierea arborilor sau construcțiilor care prezintă un risc de prăbușire.

Recomandări pentru populație
Pentru a evita situațiile neplăcute și a se asigura de protecția lor și a celor dragi, autoritățile recomandă populației să urmeze câteva măsuri de precauție. Astfel, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele afectate de fenomenele meteo extreme și să se asigure că acoperișurile și obiectele aflate în curte sunt bine fixate. Este important ca în cazul în care se deplasează cu mașina, șoferii să conducă prudent și să reducă viteza. De asemenea, este esențial să nu se apeleze la panica și să se păstreze calmul în fața acestor fenomene.

Meteorologii ANM monitorizează în permanență evoluția condițiilor meteorologice și vor actualiza avertizările în funcție de evoluția acestora. Se recomandă populației să urmărească cu atenție informațiile și sfaturile oferite de autorități și să se protejeze în mod corespunzător în fața fenomenelor meteorologice periculoase.

Astfel, este important să fim pregătiți și să luăm toate măsurile necesare pentru a face față fenomenelor meteo extreme și a ne proteja pe noi și pe cei din jur.