16.3 C
Iași
marți, octombrie 3, 2023

Un nou deces cauzat de virusul West Nile. Este vorba de un bărbat din Ploiești

Must Read

Un bărbat din Ploiești, Prahova, a murit în urma infectării cu virusul West Nile, transmis prin înțepături de țânțar.

Până în acest moment, în România s-au înregistrat opt cazuri cu infecţia West Nile. Au fost înregistrate patru decese în urma infecţiei, în judeţele Satu Mare, Ilfov, Dolj și Prahova. Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere – Bucureşti şi judeţul Tulcea.

Cazul din Ploiești este și cel mai recent. Bărbatul a murit după ce a fost înţepat de un tânţar purtător al virusului West Nile. Victima locuia în partea de sud a municipiului Ploiești. A contactat virusul în urmă cu câteva zile.

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP), la primăria Ploiești s-a transmis faptul că există acest tip de țânțar, dar și o recomandare cu privire la dezinsecție, relatează PHonline.

Cum putem să ne ferim de acest virus

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
  • să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Infecţia cu virusul West – Nile  este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Specialișitii Insitutului Cantacuzino au explicat că, în general, infecţia cu acest virus provoacă boli de gravitate medie, dar la unele persoane (vârstnici, pacienți cu imunitate deficitară) cauzează boli grave de tipul meningitelor sau meningo-encefalitelor, a căror mortalitate poate atinge sau depăşi 10% dintre cazuri. ”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au precizat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.