19.2 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

„Otrava” din sare consumată masiv în România. Semnalul de alarmă despre aditivul periculos pe care îl conține: „E la vedere”

Must Read

Avertizările făcute de medici cu privire la pericolul pe care îl reprezintă consumul de sare în exces sunt foarte clare. Mai mult, anumite tipuri de sare conțin un aditiv care are efecte nocive asupra organismului uman. Citiți în continuare care este substanța la care trebuie să fiți foarte atenți atunci când alegeți să cumpărați sare.

Consumul de sare într-o cantitate mai mare decât cea recomandată de medici poate crea mari probleme de sănătate. În ciuda avertizărilor clare ale specialiștilor, mulți oameni nu țin cont de acestea și consumă sare în cantități foarte mari. În plus, puțini sunt cei care știu că anumite tipuri de sare conțin un aditiv nociv pentru organismul uman.

Aditivul periculos pe care îl conțin anumite tipuri de sare. Riscurile la care se expun cei care îl consumă

Sarea face parte din în alimentația zilnică a fiecăruia dintre noi, însă consumul său excesiv poate avea repercusiuni grave asupra organismului. În plus, există tipuri de sare care conțin un aditiv extrem de nociv sănătății. Mai exact, este vorba despre ferocianura de potasiu (E536), un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant, ce se utilează în sare și substituenții acesteia, dar și în condimente.

Ferocianura de potasiu se obține prin mai multe metode și este o substanță solidă care cristalizează în sistemul monoclinic. Cristalele au culoarea galbenă, sunt transparente, lucioase și au un gust dulceag-amărui, salin. Este o substanță solubilă în apă, însă solubilitatea sa diferă în funcție de temperatură De asemenea, mai prezintă solubilitate în etilamină, acetonă și eter. Totuși, ea este insolubilă în alcool.

Aditivul E536 ferocianura de potasiu se folosește numai pentru sare și substituenții săi. În plus, E536 ferocianura de potasiu se mai folosește, separat sau în combinație, ca substanță demetalizantă pentru vinuri.

În general, toxicitatea aditivului E536 ferocianura de potasiu este redusă în condiții obișnuite. Totuși, există și anumite efecte secundare ale acestui aditiv, mai ales dacă este consumat în cantități mari. Mai exact, ferocianură de potasiu poate provoca dureri de cap, amețeală, deficiență de respirație, dar și o reducere a transportului de oxigen de către sânge. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-0,025 mg/kilocorp (calculată ca ferocianură de sodiu). Acest aditiv este însă interzis în alimentele destinate nou-născuților și copiilor mici.