22.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Nașterea Maicii Domnului 2023

Must Read

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 septembrie de către toți credincioșii. Această sărbătoare este prima sărbătoare mare din noul an bisericesc.

Nașterea Maicii Domnului 2023. Credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului la data de 8 septembrie, în fiecare an.

Sărbătoarea aduce cu ea tradiții și obiceiuri pe care cei mai credincioși le respectă întocmai.

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare mare din noul an bisericesc, început la data de 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.

Semnificația Nașterii Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 8 septembrie.

Nu există foarte multe informații cu privire la nașterea și copilăria Maicii Domnului în Sfânta Scriptură.

 

Potrivit scrierilor sfinte, Fecioara Maria era din neamul lui David. Conform tradiției, părinții săi se numeau Ioachim-Eli, Eliachim și Ana. Ei locuiau în Nazaret din Galilea.

Nazaretul simbolizează o floare, un lăstar. Așadar, acesta primea floarea „făgăduită” de Dumnezeu protopărinților noștri, Adam și Eva, în rai”, lăstarul răsărit din rădăcina lui David, pe Sfânta Fecioară Maria.

Părinții săi au ales un nume obișnuit la evrei, Maria.

Tradiții și obiceiuri românești de Sfânta Maria Mică

Tradiția populară spune că de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe și nici nu se face curățenie în casă, ca să nu atragă răul.

În această zi rugăciunile femeilor care vor să aibă copii vor fi ascultate, iar Sfânta Maria le va dărui un copil. Ea le va asculta rugăciunile și femeilor care vor să se căsătorească, dacă se roagă în această zi.

Nu este bine să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, indiferent de cât de frig e pentru că există riscul să atragă ghinion și boală.

Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca cei decedați să primească din roadele toamnei.

În fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

Nu este bine să gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică pentru că ți se varsă oala cu mâncare și îi arde pe copii.

Cei care muncesc cu o zi înainte de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, riscă să aibă ghinion. Bărbații se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.