17.4 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Peste 1.000 de morți şi 1.200 de răniți

Must Read

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului, făcând oamenii să iasă în grabă în stradă, conform BBC. Aproape 300 de persoane au murit, a relatat televiziunea de stat, citată de CNN.Epicentrul a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey. Cutremurul a avut loc la ora locală 23:11 (22:11 GMT).

Clipuri video neverificate de pe X (fostul Twitter) arată clădiri deteriorate şi străzi cu moloz.

UPDATE 2 : Au trecut mai bine de 14 ore de la producerea cutremurului, iar bilanțul victimelor continuă să crească, relatează BBC.

Iată ce știm până în prezent:

  • Numărul persoanelor care au murit în Maroc în urma cutremurului a ajuns la 1.037, iar numărul răniților se ridică la aproximativ 1.200, potrivit televiziunii de stat care citează Ministerul de Interne.
  • Epicentrul a fost localizat în Munții Atlas, la 71 km sud-vest de Marrakesh și a avut o magnitudine de 6,8 grade.
  • Cutremurul a fost resimțit în Rabat, Casablanca și în mai multe zone la sud de Marrakesh.
  • Se crede că multe victime se află în sate izolate, în special în Munții Atlas.
  • Autoritățile au făcut apel la locuitori să doneze sânge, deoarece spitalele au înregistrat un aflux de răniți.
  • Lideri mondiali, inclusiv Rishi Sunak din Marea Britanie și președintele american Joe Biden, au oferit ajutor Marocului.
  • British Airways folosește acum avioane mai mari pe ruta sa către Marrakesh, în cazul în care turiștii britanici blocați trebuie să ajungă acasă.

UPDATE 1 : Cel puţin 820 de persoane au murit, majoritatea în oraşul Marrakech şi în cinci provincii din apropierea epicentrului cutremurului, iar 672 de persoane au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de Ministerul de Interne din Maroc, unde în cursul nopţii s-a produs un puternic cutremur de suprafaţă în zona munţilor Atlas, informează Associated Press, citată de News.ro.

Dintre persoanele rănite, 205 sunt în stare gravă, potrivit ministerului.

Un cutremur puternic a zguduit centrul Marocului

Epicentrul acestui cutremur, cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter potrivit Institutului American de Geofizică (USGS), este situat la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat.

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.

Potrivit imaginilor care circulă pe reţelele sociale şi martorilor, cutremurul a produs pagube materiale, fără ca autorităţile să raporteze imediat victime.

În afară de Marrakech, seismul a fost simţit la Rabat, Casablanca şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Mulţi persoane au ieşit pe străzile acestor oraşe, temându-se că li se vor prăbuşi casele, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare.

În fotografiile şi videoclipurile publicate de internauţi, pot fi văzute case avariate pe aleile oraşului vechi din Marrakech. Dar şi maşini lovite de pietre.

„Nu sunt prea multe pagube, mai multă panică. În timpul cutremurului s-au auzit ţipete. Oamenii sunt în pieţe, în cafenele, preferă să doarmă afară. Sunt bucăţi din faţade care au căzut”, a declarat pentru AFP un locuitor din Essaouira, la 200 de kilometri vest de Marrakech.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23.00, mai exact la 22.11 GMT. Adâncimea cutremurului a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit USGS.

La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 kilometri nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând pagube materiale importante.