25.5 C
Iași
luni, iulie 22, 2024

De ce nu ar trebui sa barfim

Must Read

Intr-o zi ,Socrate, care era considrat unul dintre cei mai intelepti oameni din Grecia Antica, a fost cautat de cineva care dorea sa-i spuna ceva despre un alt prieten.

Socrate l-a oprit si i-a spus:

„Inainte sa-mi spui stirea ta, vreau sa trecem prin cele trei filtre ale intelepciunii. Primul filtru este adevarul. Ai verificat daca ceea ce vrei sa-mi spui este cu adevarat adevarat?”

Prietenul a raspuns: „Nu, doar am auzit despre asta si…”

Socrate l-a intrerupt si a continuat:

„Bine, deci nu stii daca este adevarat sau nu. Hai sa trecem la al doilea filtru, filtrul bunatatii. Ceea ce vrei sa-mi spui despre acest prieten al nostru, este ceva bun sau benefic?”

Prietenul a ezitat si a spus: „Nu, dimpotriva…”

Socrate l-a intrerupt din nou si a spus:

„Aha, deci vrei sa-mi spui ceva rau despre cineva si nu stii daca este adevarat. Hai sa trecem la al treilea filtru, filtrul utilitatii. Este informatia pe care vrei sa mi-o spui utila in vreun fel?”

Prietenul a reflectat si a raspuns: „Nu prea cred ca este utila.”

Socrate a concluzionat: „Asadar, ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici adevarat, nici bun, nici util. De ce ai vrea sa-mi impartasesti astfel de informatii?”

Morala:

Barfa este un lucru rau! La inceput poate parea distractiv, dar la sfarsit, ne umple inimile de amaraciune, si ne si otraveste sufletul!