30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce tradiții urmează credincioșii de sărbătoarea care semnifică începerea toamnei

Must Read

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce tradiții urmează credincioșii de sărbătoarea care semnifică începerea toamnei

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoarea prăznuită an de an la data de 14 septembrie, anunță oficial finalul verii și începutul toamnei. De asemenea, de Ziua Crucii, așa cum mai este denumită popular sărbătoarea, tradiția spune că acesta este momentul în care pământul se închide, luând cu el insectele și reptilele care au ieșit la suprafață primăvara.

Ziua marchează două evenimente mari pentru creștini

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și este, de asemenea, zi de post. În fiecare an, la 6 zile după Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită pe data de 8 septembrie, creștinii sărbătoresc două evenimente importante.

Primul dintre acestea a avut loc pe data de 14 septembrie, anul 335, atunci când episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat Crucea pe care a fost răstignit Iisus, în fața poporului.

Acest demers a fost pus la cale de Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Astfel, pe muntele Golgota s-au găsit trei cruci, cele pe care au fost răstigniți Iisus și cei doi tâlhari.

Pentru a găsi Sfânta Cruce, patriarhul Macarie a atins, pe rând, crucile de o femeie decedată. Atunci când s-a atins de crucea Mântuitorului, femeia a înviat.

Astfel, patriarhul Macarie a înălțat crucea în fața poporului din Ierusalim.

Cel de-al doilea eveniment a avut loc în anul 629, atunci când era la conducere Împăratul bizantin Heraclius, conducător care a adus Sfânta Cruce înapoi în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim. Crucea a fost recuperată de la perși.

Aceasta a fost dusă în Persia atunci când împăratul Hosroe a cucerit Ierusalimul, urmând să fie recuperată de împăratul Heraclie.

Cele mai importante tradiții de Ziua Crucii

Pe data de 14 septembrie, creștinii țin post. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, creștinii nu muncesc la câmp, nu spală, nu cos și nu fac muncă grea.

Conform obiceiului popular, ultimii struguri din vie nu se culeg, ci se lasă păsărilor ca ofrandă, fiind denumiți și strugurii lui Dumnezeu.