6.4 C
Iași
sâmbătă, februarie 24, 2024

Simona Halep, dublă greșeală! Suspendată 4 ani. Șefa ITIA mesaj dur. Update

Must Read

Halep a primit o suspendare de patru ani în cazul de dopaj, având 2 capete de acuzare: dopaj şi iregularităţi la paşaportul biologic. Șefa ITIA, mesaj clar pentru Simona

Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, a reacționat dur pe site-ul oficial al organizației după suspendarea Simonei Halep: „După un proces riguros și complex, salutăm decizia tribunalului independent. Numărul de dovezi trimise tribunalului, legate atât de roxadustat, cât și de pașaportul biologic, au fost substanțiale.

ITIA a urmat procedura obișnuită, așa cum ar fi făcut cu orice alt sportiv, în concordanță cu Regulamentul Global Anti-Doping, pentru a îndeplini scopul și responsabilitatea noastră, aceea de a menține principiul de competiție corectă.

În cadrul hotărârii scrise, juriul a admis că s-a urmat procedura corectă. Înțelegem interesul public semnificativ în astfel de cazuri și vrem să rămânem cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”.

Simona Halep a fost suspendată patru ani în cazul de dopaj cu care a fost notificată în luna octombrie 2022. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a făcut anunțul oficial, iar Simona Halep poate contesa decizia care nu este definitivă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Simona Halep, suspendare de patru ani fiind găsită vinovată pentru ambele capete de acuzare: dopaj cu roxadustat la US Open şi iregularităţi în paşaportul biologic

Simona Halep a fost depistată pozitivă cu roxadustat la US Open 2022. A trecut mai bine de un an de când dubla campioană de Grand Slam nu a jucat un meci oficial. După o lungă așteptare, ITIA a anunțat verdictul oficial.

Cel mai negru scenariu s-a adeverit, iar Simona Halep a primit o suspendare de patru ani din tenis. Este cea mai dură pedeapsă pe care românca ar fi putut să o primească.

Decizia nu este definitivă, astfel, Simona Halep poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. „ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping.

„Tribunalul a găsit-o vinovată pe jucătoare”

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep.

Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

  • prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
  • folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că ‘cel mai probabil dopajul’ este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, a fost anunțul oficial făcut de ITIA.

Simona Halep, out din clasamentul WTA

Simona Halep a fost ștearsă definitiv din clasamentul WTA, după turneul de la US Open 2023. Românca nu a mai jucat un meci oficial din august 2022, când a pierdut cu Daria Snigur în primul tur la US Open.

De precizat este faptul că Simona Halep a parcurs un an din această suspendare. Campioana de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 a fost suspendată provizoriu până la soluționarea cazului. Suspendarea va fi ridicată la data de 6 octombrie 2026, când sportiva născută la Constanța va avea 35 de ani.