22.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Apartament vs Casa – Care e cea mai buna alegere?

Must Read

Dacă ai ajuns în acea etapă a vieții tale în care vrei să te stabilești la locul tău, dar nu știi care e cea mai bună opțiune pentru tine, acest articol va aduce în lumină aspectele pro și contra ale fiecărei opțiuni.

Acum câțiva ani era un lux să-ți permiți să cauți „case de vânzare”, majoritatea oamenilor făcând oricum eforturi considerabile pentru a-și permite un apartament. În ultimii ani, însă, diferențele de prețuri între cele două nu mai sunt chiar un obstacol de nedepășit, astfel că rămâne de văzut doar care e varianta care se potrivește cu adevărat stilului tău de viață.

Poate inițial ai făcut parte din rândul celor care căutau doar apartamente de vânzare, fiindcă aveai impresia că prețurile sunt mai accesibile. Dar dacă îți dorești ceva modern, într-o zonă bună, ofertele disponibile te fac să te întrebi dacă nu ar fi mai bine să cumperi o casă cu aproape aceiași bani. Totuși, decizia aceasta nu poate fi luată doar din rațiuni financiare sau din impuls, ci trebuie să iei în calcul și randamentul investiției, calitatea vieții în noua locuință, costurile suplimentare.

Vom prezenta în continuare avantajele și dezavantajele pentru fiecare din cele două opțiuni, rămânând ca tu să decizi ce e cu adevărat potrivit pentru tine.

Avantajele și dezavantajele apartamentelor

Să începem explorarea analizând ce ne oferă apartamentele ca plusuri și minusuri.

Avantajele apartamentelor

1. Costuri mai mici
Apartamentele au adesea costuri de întreținere și utilități mai reduse decât casele, făcându-le mai accesibile din punct de vedere financiar. Gândește-te doar că nu ai o curte de întreținut, acoperiș de vopsit…

2. Acces la facilități și servicii
Multe complexe de apartamente oferă facilități precum piscine, săli de fitness sau servicii de întreținere, care pot contribui la un stil de viață mai comod.

3. Securitate
Apartamentele sunt adesea echipate cu sisteme de securitate și acces controlat, ceea ce poate oferi o senzație de siguranță mai mare.

4. Locație centrală
Apartamentele sunt de obicei situate în zone mai populate și accesibile, oferind acces facil la servicii, magazine și transport public.

Dezavantajele apartamentelor

1. Spațiu limitat
Aceasta este o problemă mai ales pentru familiile mari, care au copii, mai ales dacă în zonă nu există un parc la care se poate ajunge ușor. De asemenea, e posibil să fie nevoie să investești într-o boxă pentru a depozita toate lucrurile pe care le adună o familie mare sau o persoană pasionată de sport (bicicletă, cort, tot felul de echipamente).

2. Lipsa intimității
În majoritatea blocurilor se aude dacă există o ceartă în familie, iar dacă ai un copil mic relația cu vecinii poate deveni problematică. Pentru a doua situație, o soluție ar fi să cumperi un apartament la parter.

3. Dificultăți în lucrările mari de reamenajare
Dacă vrei să te apuci să schimbi parchetul, să faci piese de mobilier, să repari pereții, trebuie să ții cont de orele de liniște și să avertizezi din timp vecinii cu privire la disconfortul pe care îl vei crea. Totodată, va fi nevoie să-ți iei din timp măsuri pentru gestionarea deșeurilor mari, precum bucățile din parchetul vechi, fiindcă nu ai un spațiu, cum ar fi în curte, unde să le poți depozita liniștit până termini.

Avantajele și dezavantajele unei case

Acesta poate fi un vis pentru mulți oameni. Să vedem acum câți ar fi cu adevărat fericiți cu acest stil de viață.

Avantajele unei case

1. Spațiu generos
Casele oferă spațiu mai mare, atât în interior, cât și în exterior, ceea ce poate fi benefic pentru familii sau persoane care doresc să facă activități în aer liber. În plus, la curte e ușor să improvizezi ceva pentru a depozita lucrurile care nu au loc în casă sau să creezi un spațiu de joacă pentru copii.

2. Te bucuri de intimitate
Când locuiești la casă, te afli departe de urechile curioase sau enervate ale vecinilor. Te poți ocupa de problemele din familia ta fără să-ți faci griji, spre exemplu, că te aud vecinii că-ți pierzi într-o zi răbdarea și țipi un pic la copil.

3. Îți amenajezi spațiul așa cum vrei
Proprietarii de case au libertatea de a personaliza și modifica proprietatea după cum doresc, în funcție de programul de care dispun. Scapi de presiunea vecinilor și de dificultatea de a urca noua canapea la etaj.

4. Investiție pe termen lung
Deși apartamentele sunt tot o investiție pe termen lung, dacă privim în ansamblu, se observă o tendință accentuată a oamenilor de a se muta la casă, pe de o parte din dorința de a se bucura de aer curat și spațiu, pe de altă parte fiindcă diferențele de preț dintre cele două variante nu mai sunt chiar un obstacol.

Dezavantajele unei case

1. Costuri mai ridicate
Casele implică costuri mai ridicate, precum și cheltuieli de întreținere și reparații. Acea curte în care poate visezi să ieși dimineața să faci sport, să miroși florile, necesită timp și bani pentru a arăta bine.

2. Responsabilități suplimentare
Proprietarii de case sunt responsabili pentru întreținerea și reparațiile majore ale proprietății. Trebuie să plătești singur cheltuielile pentru repararea acoperișului și a pereților exteriori, pe când la bloc, astfel de costuri sunt împărțite între toți locatari.

3. Timp și efort
Îngrijirea unei case poate necesita mai mult timp și efort decât un apartament. Sâmbăta și duminica ar trebui să fii pregătit să tunzi gazonul, să uzi florile, să toaletezi copacii, să vopsești gardul. Treburile casnice variază în funcție de sezon.

Alegerea potrivită pentru tine

Acum că știi care sunt principalele argumente pro și contra pentru fiecare opțiune, ia în calcul următoarele aspecte, pentru a lua o decizie bine informată.

1. Bugetul
Într-adevăr, costurile nu mai diferă așa mult, dacă te gândești să cumperi un apartament modern, într-o zonă ultracentrală, centrală sau chiar semicentrală, ori într-un complex cu multe facilități. Totuși, ar trebui să analizezi bine dacă îți permiți să completezi diferența pentru a achiziționa o casă.

2. Stilul de viață
Gândește-te la modul în care îți petreci timpul liber și la activitățile pe care le desfășori în casă. Ești mai mult genul care se uită la seriale în timpul liber, se relaxează cu o carte bună și iese pe afară doar dacă e chemat de vreun prieten? Sau îți petreci weekendurile mai mult în parc, ori la munte și cauți mereu să faci activități în aer liber?

3. Planurile de viitor
De asemena, dacă iei în calcul să te muți în viitorul apropiat sau încă nu ai o familie, ar trebui să iei în calcul că e mai ușor să închiriezi un apartament. Pe de altă parte, dacă îți dorești să îți întemeiezi o familie în locuința pe care urmează să o cumperi, poate merită să investești într-o casă sau într-un apartament cu mai mult de două camere.

4. Intimitate și comunitate
La bloc, sentimentul de apartenență la o comunitate e foarte rar, iar majoritatea oamenilor nu-și cunosc vecinii ani de zile, interacțiunea rezumându-se cel mult la un salut în lift.
La casă, în schimb, oamenii sunt mai deschiși spre a crea legături, interacțiunea e mai ușoară fiindcă îți poți vedea și cunoaște vecinii doar ieșind în curte sau la poartă.

5. Resurse pentru întreținere
În cele din urmă, gândește-te bine dacă ai timp și bani pentru a întreține o casă și o curte. Dacă nu ești fan treburi casnice, grădinărit nu e o problemă, atâta timp cât ești dispus să plătești pe cineva care să se ocupe. Poate te gândești că tu nu îți dorești o curte mare, ci doar un loc în care să poți ieși să respiri și să ai unde să parchezi mașina, dar chiar și acel spațiu va necesita un efort în plus de îngrijire.

Alegerea de a cumpăra un apartament sau casă este una personală și depinde de preferințele și posibilitățile fiecărei persoane. Așadar, nu te lăsa influențat de nimeni, nici măcar de propriile emoțiile. Analizează atent avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni în funcție de nevoile și obiectivele tale, pentru a lua cea mai bună decizie pe termen lung.