25.5 C
Iași
luni, iulie 22, 2024

Un ciclon puternic lovește România! ANM a dat alerta meteo: Manifestări foarte severe

Must Read

Vin furtunile în România! Meteorologii anunță că și țara noastră va avea parte de fenomene meteo extreme, asemănătoare ciclonului Daniel.

Vin furtunile în România

Vin furtunile în România! Meteorologul Roxana Bojariu a anunțat că și țara noastră va avea parte de fenomene meteo extreme, asemănătoare ciclonului Daniel. Deși se așteaptă ploi și vijelii, în acest moment se înregistrează temperaturi de vară.

Potrivit Roxanei Bojariu, explicația punctuală a episodului este legată de o arie de presiune ridicată ce acoperă mare parte din continentul european și aduce un transport de aer mult mai cald. Iar astfel de transporturi de aer, caracteristice verii, se întâmplă acum și în luna septembrie și faptul că se întâmplă din ce în ce mai des este o consecință a încălzirii globale.

„Vedeți că, în ultimii ani, luna septembrie se transformă din ce în ce mai mult într-o lună de vară și avem inclusiv valuri de căldură în luna septembrie”, a declarat specialistul ANM, potrivit Realitatea.

Nu doar în România avem temperaturi ridicate, temperaturi chiar mai ridicate au fost în vestul continentului și valurile de căldură s-au declanșat foarte devreme, în aprilie, în Spania, și ajung, iată, foarte târziu, în septembrie, configurând o vară mai lungă, a adăugat ea.

Se pare că una din caracteristicile încălzirii globale în Europa este și prelungirea sezonului de vară, a mai spus Roxana Bojariu.

meteo e1694605195945 768x433 1

Ne putem aștepta la fenomene meteo extreme

Expertul climatolog a spus că se observă deja o intensificare a precipitațiilor în România, și că pot apărea oricând fenomene meteo extreme puternice.

„Deja avem un grad mai mare de intensitate a precipitațiilor, observat pe intervale scurte. Din păcate ne putem aștepta și noi la astfel de furtuni și ploi, cu manifestări foarte severe, pentru că, până la urmă, avem o cantitate sporită de energie în tot sistemul climatic”, a explicat Roxana Bojariu.

Cum se distribuie această cantitate sporită de energie, cauzată de încălzirea globală, ține de felul în care tiparele vremii fac transferul de căldură și umiditate dintr-o parte în alta a lumii, dar, clar, și noi putem avea și probabil că vom avea.

Nu este vorba dacă vom avea, ci când vom avea, a mai spus aceasta.

Potrivit meteorologului, în funcție și de variabilitatea naturală care se suprapune cu efectul schimbării climei și simțim aceste fluctuații, fluctuații normale ca generare prin complexitatea sistemului, dar anormale prin intensitate, hrănite tocmai prin această cantitate sporită de căldură și de vapori de apă din sistem, o Mediterană mai caldă tot sezonul de vară a dus în atmosferă o cantitate sporită de precipitații, iar Grecia, Spania, Italia, fiind în imediata apropiere a sursei de vapori de apă evident că au avut impactul cel mai mare al nivelului precipitațiilor.