18.5 C
Iași
joi, mai 2, 2024

Ce trebuie sa pui in must ca să nu fermenteze prea repede. Secretul gospodarilor de la țară

Must Read

Ce este mustul și cum se prepară

Termenul must provine din latină și înseamnă, potrivit specialiștilor, vin tânăr. Mustul este denumirea oferită sucului de struguri proaspăt presat. Acesta conține în compoziția lui pielițele, coaja și pedunculul strugurilor. Cu alte cuvinte, este primul amestec obținut după recoltarea strugurilor din vie.

Ca și consistență, mustul reprezintă un lichid gros și opac, ce poate avea nuanțe diferite, în funcție de cea a strugurilor care au fost puși la presat. Din el se pot prepara mai multe forme de băuturi alcoolice, însă producătorii care aleg să consume must nu lasă băutura să treacă printr-o fermentare prea lungă.

Mustul este forma băuturii care nu a trecut printr-un proces de fermentare îndelungat în așa fel încât să rezulte alcool și, pentru un rezultat bun, se aleg pentru presat doar strugurii ajunși la maturitate. Timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie nici scurt, dar nici lung.

Gospodarii de la țară au explicat la ce metode apelează pentru ca mustul să nu fermenteze prea repede și să își strice gustul original. În acest sens, tot ce este necesar este să adaugi în must două produse pe care, cel mai probabil, le ai acasă în această perioadă a anului.

Cum protejezi mustul de fermentare

Pentru ca mustul să nu fermenteze prea repede trebuie să apelezi la o metodă de conservare a acestuia. Una dintre ele presupune folosirea aspirinei. Vei avea nevoie de o tabletă de aspirină netamponată la un litru de must proaspăt și bine stors, care nu a intrat încă în fermentație.

Tot ce trebuie să faci este să dizolvi aspirinele în must, după care să pui lichidul la fiert pentru aproximativ cinci minute. După ce băutura a fiert, stinge focul, las-o să se răcească, toarn-o peste restul cantității de must și amestecă foarte bine. Vei scăpa de grija fermentării rapide astfel.

Există și o altă tehnică la care poți să apelezi, de data aceasta ea presupunând folosirea hreanului, pe care mai mult ca sigur îl ai în bucătărie, dacă obișnuiești să pui legume la murat în perioada curentă a anului. Trece rădăcinoasa prin răzătoarea mică, apoi amestec-o cu must.

După ce ai făcut acest lucru, pune mustul într-o damigeană de 50 de litri. Gospodarii de la țară recomandă folosirea a 100 de grame de hrean ras la 10 litri de must. Înainte de a turna mustul în sticle, ai grijă să îl lași aproximativ două săptămâni la conservat.