8.2 C
Iași
miercuri, mai 15, 2024

Furtuna a făcut prăpăd în România! Orașul care a fost înghițit de ape pentru câteva ore

Must Read

Furtunile violente de cod roșu au lovit orașul Cluj-Napoca cu o furie neașteptată și au declanșat haosul în întregul oraș. Această perioadă de vreme extremă a adus cu ea ploi torențiale care au inundat străzile, au blocat gara și au pus la încercare infrastructura orașului. 

În data de 15 septembrie 2023, orașul Cluj-Napoca a fost martorul unei manifestări a furiei naturii sub forma unor furtuni de cod roșu. Aceste furtuni au adus cu ele o ploaie torențială care a durat doar câteva zeci de minute, dar a fost suficientă pentru a provoca inundații masive. Mai multe străzi din oraș au fost inundate, iar o serie de guri de canal au refulat, demonstrând vulnerabilitatea infrastructurii în fața unor astfel de fenomene meteorologice extreme.

Cluj-Napoca a fost înghițit de ape

Într-o perioadă foarte scurtă, s-au acumulat cantități impresionante de apă. Rapoartele meteorologice au indicat că în doar câteva minute s-au înregistrat între 30 și 40 de litri de apă pe metrul pătrat. Această cantitate mare de apă a copleșit sistemele de canalizare și a creat un adevărat coșmar pentru locuitorii și șoferii din Cluj-Napoca.

Unul dintre primele semne ale haosului care se instala în oraș a fost blocarea traficului rutier. Canalizările au fost depășite de cantitatea rapidă de apă care se scurgea pe străzi, lăsând șoferii blocați în trafic. Cartierul Mărăști a fost puternic afectat, cu apa ajungând la câțiva zeci de centimetri sub pod, blocând mașinile și perturbând fluxul de trafic.

Probleme au apărut și sub pasajul căii ferate de pe strada Fabricii, unde apa a acoperit carosabilul, făcând circulația imposibilă pentru un timp. Strada Maramureșului a fost, de asemenea, afectată, iar mașinile s-au deplasat cu greutate, înghesuite pe străzi inundate.

 

Pompierii au avut o noapte grea

La câteva minute după declanșarea furtunii, serviciile de pompieri au fost solicitate masiv în Cluj-Napoca. Au fost înregistrate 46 de solicitări pentru subsoluri inundate, curți inundate, case și apartamente afectate de apele pluviale. De asemenea, au existat apeluri pentru străzi inundate, arătând gravitatea situației.

Pe lângă inundațiile din străzi, situația a devenit și mai periculoasă din cauza vântului puternic care a însoțit furtuna. Pe strada Frunzișului, canalizarea a fost sub presiunea apei în exces și a cedat. Mai mult, vântul puternic a doborât un copac pe aceeași stradă, creând riscuri suplimentare pentru siguranța publică.

În fața acestei situații critice, autoritățile locale și regionale au răspuns rapid pentru a face față urgenței. Echipele de pompieri au fost mobilizate pentru a ajunge în zonele afectate și a ajuta la evacuarea apei din locuințe și străzi. De asemenea, s-au luat măsuri pentru a preveni alunecările de teren și pentru a elimina pericolele imediate pentru public.

„Referitor la inundații, echipajele de la fiecare Detașament al ISU Cluj se află în aceste momente pe teren și desfășoară intervenții în Municipiul Cluj-Napoca. Până acum, s-au înregistrat 20 de solicitări pentru subsoluri inundate, 7 solicitări pentru case inundante și alte 7 solicitări pentru curți inundate. Totodată, sunt 12 apartamente inundate. De asemenea, intervenim pentru degajarea apei care a inundat subsolul Liceului Teoretic Avram Iancu. Misiunile au loc pe străzile 1 Decembrie 1918, Cireșilor, Tulcea, Locomotivei, Craiova, Eremia Grigorescu, Louis Pasteur, Trandafirilor, Piața Gării sau Răsăritului”, a anunțat ISU Cluj, vineri seara, în jurul ore 20:40.