Milioane de români au acest semn pe brațul stâng și îl numesc ”floare”. Însă, mulți dintre ei nu știu cu adevărat semnificația. Iată ce reprezintă!
Semnul din imaginea de mai sus îl avem cu toții. Deși mulți îl numim ”floare”, puțini îi cunoaștem semnficația. Ei bine, această cicatrice, întâlnită pe brațul stâng, reprezintă o urmă lăsată de vaccinul împotriva variolei.
Vaccinul era utilizat în special, înainte de anii ’70, împotriva virusului variolei. Medicul utiliza un ac bifurcat, care conținea soluția Vaccinia. Acest ac era introdus în braț de mai multe ori și provoca o umflătură care dura opt ore. După cele opt ore, rana se vindeca, dar revenea după șase săptămâni. Ulterior, urma o altă vindecare, dar mai grea și mai apoi apărea cicatricea din imagine.
Variola este un virus care a ucis mai mulți oameni, de-a lungul timpului. De exemplu, în secolul XX, între 300 și 500 de milioane de oameni. În anul 1967 s-au îmbolnăvit circa 15 milioane de oameni, iar două milioane s-au stins din viață.În anul 1977, s-a reușit eradicarea virusului, fiind singura boală ai căror germeni au fost scoșo în totalitate, din mediul natural. Variola se manifestă în gură și în gât, iar în piele apare sub forma unei erupții maculo-papular, urmată de bășicuțe umplute cu lichid. Pe față apare la 65-85% din supravietuitori.
Variola sau ”vărsat de vânt”
În popor, variola se mai numește și ”vărsat de vânt”. Se face o singură dată în viață, în general în copilărie. Rare sunt cazurile în care o persoană face varicelă de două ori. Simptomele variolei sunt: dureri de cap sau febră. Această boală este una foarte contagioasă. Se transmite prin contact direct, prin atingere, tuse sau strănut. Ea apare de obicei la copii, din cauză aceștia au un sistem imunitar vulnerabil, dar și pentru că trăiesc foarte mult în colectivitate la grădiniță sau la școală. Potrivit specialiștilor, variola se ia cel mai rapid în primele două zile de la infectare.
Persoanele care sunt mai predispuse la infectare sunt următoarele categorii:
-Copiii cu vârsta între doi și zece ani,
-Persoanele care lucrează în școli sau centre de îngrijire a copiilor, în cazul în care nu s-au imunizat și nu au făcut vreodată varicelă,
-Persoanele care au imunitatea scăzută.,
-Femeile gravide sau sugarii,
-Persoanele cu afecțiuni cronice.
Varicela poate provoca complicații destul de neplăcute:
-Infecții bacteriene ale pielii sau septicemie
-Deshidratare
-Pneumonie;
-Inflamații la nivelul creierului (encefalită)
-Sindromul șocului toxic;
-Sindromul Reye în cazul copiilor și adolescenților cărora li se administrază aspirină pentru vindecare. De aceea este foarte important să mergeți la medic și să solicitați tratament. Desigur, pe lângă ceea ce vă recomandă medicul, puteți urma și tratamente naturale, precum: apă, ceaiuri, sucuri naturale de fructe și fructe.