23.2 C
Iași
duminică, mai 5, 2024

Se dau vouchere de la Guvern pentru românii care stau la casă! Cine va primi banii

Must Read

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că se dau vouchere de la Guvern pentru românii care stau la casă. Este vorba despre un program pilot prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

Se dau vouchere de la Guvern pentru românii care stau la casă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că se are în vedere un program pilot ce va ajuta românii în ceea ce privește încălzirea locuințelor lor. Proiectul are în vedere înlocuirea sobelor cu eficiență scăzută, cuprinse între 20% și 25%, cu sobe mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

Ministrul Mediului a menționat că discuțiile în acest sens au fost purtate cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar programul pilot este în curs de pregătire.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a precizat Mircea Fechet.

Programul va duce nu doar la un mediu mai curat, dar şi o presiune mai mică pe fondul forestier.

„Una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a adăugat acesta“, a mai spus ministrul Mediului.

„Vouchere pentru sobe 2023”

Prin programul „Vouchere pentru sobe 2023” se dorește schimbarea modului de încălzire a locuințelor din România. Prin înlocuirea sobelor ineficiente cu variante ecologice și eficiente energetic, acesta nu doar va crea un mediu mai curat, dar va și reduce presiunea asupra resurselor forestiere. Un pas important pentru un viitor mai sustenabil.

În prezent, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Cifra ar fi undeva la 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.

Mai mult de 80% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne, dar și în urban există sobe în multe gospodării, chiar și în Capitală.

„Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, spunea fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

În prezent, soba este principala soluție de încălzire a locuinței în România, chiar dacă nu există date care să ne arate câte dintre aceste sobe sunt moderne. 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc. Potrivit celor mai recente date INS, în 2021 lemnul pentru foc a depășit 6,4 milioane de metri cubi – o scădere, totuși, față de anul 2000, când erau 7,6 milioane mc. Acest volum reprezintă peste o treime din lemnul tăiat oficial.

Tocmai din acest motiv se dorește să de dea vouchere de la Guvern pentru românii care stau la casă.