29.3 C
Iași
miercuri, iulie 17, 2024

Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Cine a plantat așa ceva s-a umplut de bani. Tiruri din Polonia, Ungaria sau Austria stau la coadă ca să cumpere

Must Read

Leguma din România pe care străinii o cumpără cu tirurile. Agricultorii care au fost inspirați vând acum sute de kilograme și au profit.

Agricultorii din Lungulețu au dat lovitura. Tiruri din Austria, Polonia și Ungaria stau la coadă pentru a prelua cartofi românești direct de producători. Leguma i-a înnebunit pe străini, iar oamenii sunt mulțumiți de banii pe care îi primesc.

Străinii se îngrămădesc să cumpere cartofi românești

Agricultorii din Lungulețu care au plantat cartofi anul acesta au dat lovitura. Leguma se află în topul exporturilor în Ungaria, Polonia și chiar și în Austria, fiind considerată un adevărat produs de lux de către străini.

În această perioadă, fermierii culeg recolta și sute de tone de cartofi produși în bazinul legumicol din Dâmbovița ajung în piețele din afara țării. Cum tirurile au făcut coadă pentru a fi încărcate, oamenii lucrează cât e ziua de lungă pentru a aduna, sorta și ambala legumele, scrie gazetadambovitei.ro.

Din pricina comenzilor mari, abia mai fac față în aceste zile, însă fermierii speră că profitul va fi pe măsura eforturilor, mai ales că și prețurile au crescut semnificativ în acest an agricol. Până acum, sunt mulțumiți de felul în care plătesc străinii.

Marfa se vinde en-gross, banii îi primesc pe loc, iar de rămas cu cartofii pe stoc nici nu se pune problema. Asta i-a motivat pe fermierii de la Lungulețu să-i cultive pe suprafețe și mai mari, pentru a crește producția.

Pentru cultura de cartofi, ajutorul de minimis este de 200 de euro la hectar. Sprijinul este acordat numai pentru cartoful de consum, în condițiile în care producția este de 17 tone pe hectar. Dintre acestea, 6 trebuie valorificate cu acte până pe data de 17 noiembrie.

Un aliment accesibil oricui l-a îmbogățit pe un român

De altfel, românii nu fac bani numai din cartofi. Un legumicultor arădean a dat lovitura după ce a investit banii câștigați în străinătate într-o fermă și a început să planteze varză plată- Autumn King, un soi foarte căutat în zonă.

„Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajuns la maturitate.

Poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă”, a declarat fermierul Ionuț Rotariu, pentru agrointel.ro.