0.3 C
Iași
miercuri, februarie 5, 2025

Cât câștigă un gunoier în România. Salariul primit în Germania, pentru același job

Must Read

Cât câștigă un gunoier în România? Să lucrezi în domeniul salubrității în România nu este un lucru tocmai simplu, mai ales că oamenii evită acest job din cauza stigmatizării, dar și al salariului destul de mic. 

În țara noastră, salariul net al unui gunoier pornește de la 2.400 de lei, însă, cu siguranță, este mai mare după ce se adaugă diverse sporuri. Deși salariile au crescut în ultimii 10 ani cu peste 100% în salubritate, iar un șofer al unui camion de salubritate primește cel puțin 3.300 de lei, nimeni nu se grăbește să fie gunoier.

Chiar și în aceste condiții, nimeni nu se înghesuie la un asemenea loc de muncă, astfel că vedem din ce în ce mai des gunoieri din alte părți ale lumii.  Însă, dacă în România să fii gunoier este o rușine pe bani puțini, în Germania, spre exemplu, lucrurile stau complet diferit.

Câți bani câștigă un gunoier în Germania?

În Germania, pentru jobul de gunoier, salariile pornesc de la 745 de euro pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ 3.600 de lei. Însă, salariul poate ajunge chiar și la 1017 euro pe lună în sectorul public sau chiar la 1.700 de euro, pentru o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.

Cei care doresc să lucreze în domeniu trebuie să știe că după ce au absolvit formarea profesională se consideră grupa de salarizare E5, în caz contrariu e grupa E1.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în industria salburității anul trecut în Germania.

Cât se câștigă în New York?

Dacă în România salariul este extrem de mic, iar în Germania trece puțin peste 1000 de euro, în Statele Unite ale Americii, în New York, de exemplu, un astfel de job poate fi remunerat cu 70.000 de dolari pe an.

Această meserie este considerată în SUA drept una dintre cele mai valoroase. Gunoierii sunt considerați eroi și respectați, pentru că rezistă zilnic în condiții extrem de grele.

Pentru a ajunge gunoier în New York, prima dată trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Aproape 100.000 de persoane își depun CV-ul pentru un astfel de job. Asta deși mai puțin de 1.000 de locuri sunt disponibile anual.