1.4 C
Iași
duminică, ianuarie 12, 2025

Cum funcționează un aparat dentar?

Must Read

Mulți ne întrebăm cum funcționează un aparat dentar, mai ales dacă suntem nevoiți să purtăm unul. Filmulețul de mai jos explică pe scurt cum ni se repară dentiția în timp cu ajutorul unui aparat dentar.

Aparatul se fixează pe molari și premolari, depărtându-i unii de alții, pentru ca apoi să se pună un alt aparat pe toată dentiția din față. Aparatul exercită o presiune constantă asupra dinților, obligându-i să se mute în direcția pe care o stabilește doctorul. Acest aparat trebuie schimbat de câteva ori și purtat chiar și după ce dinții se îndreaptă.

Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din patru elemente principale:

  1. BRACKEComponente-aparat-dentar-300x215ȚII – sunt elementele care se atașează pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui material special. Pot fi confecționați din metal, plastic sau ceramică.
  2. ARCUL DE SÂRMĂ – este un fir subțire de oțel care trece de la un bracket la altul și aplică presiune pe fiecare dinte în parte.
  3. LIGADURA – menține arcul pe fiecare bracket și poate fi confecționată din material metalic sau elastic.
  4. BANDA ELASTICĂ – se folosește doar în anumite etape ale tratamentului și are rolul de a alinia arcadele.

Ceea ce veți vedea în filmulețul de mai jos poartă numele de disjunctor maxilar și este folosit pentru a alinia dinții pe arcadă într-o poziție fiziologic corectă. El dilată maxilarul, îl lărgește, pentru a face loc dinților. Partea sa activă este șurubul central, care va fi activat de către medic în decursul tratamentului și apoi de către pacient o dată sau de două ori pe săptămână.

Ca orice alt lucru care nu aparține corpului nostru, disjunctorul maxilar poate avea „reacții adverse”, cum ar fi: dureri la nivelul dinților, dificultăți în masticație și vorbire și, în general, o stare de disconfort la nivelul maxilarului. Însă el este, totuși, metoda recomandată de medicii dentiști atunci când vine vorba de rearanjarea dinților.

[mashvideo]