22.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

UNDE AU DISPĂRUT BANCNOTELE DE 20 DE LEI APĂRUTE ÎN 2021? CU CE SUME SE VINDE UNA ACUM, ÎN SEPTEMBRIE 2023

Must Read

Banca Naţională a României a lansat o bancnotă de 20 de lei pe 1 decembrie 2021. A fost prima bancnotă de circulație cu portretul unei femei – Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial de pe frontul de la Mărășești. Au fost destul de rare și puțini români le-au văzut în portofelul lor. Cât a ajuns să coste, acum, în 2023, o bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu?

Banca Naţională a României a lansat la sfârșitul anului 2021 prima bancnotă cu chipul unei femei, care intra în circulație. Este vorba despre cea de 20 de lei, cu Ecaterina Teodoroiu, care a ajuns să fie vândută pe OLX la scurt timp. Mulți s-au gândit că n-o s-o vadă în portofelul lor, pentru că tirajul a fost de 30.000 de bucăți.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 de lei s-a făcut prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Pe aversul acesteia se regăsesc: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus), în plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României, valoarea nominală în cifre și litere pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR, în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEI”, data punerii în circulație „1 decembrie 2021”, valoarea nominală în cifre „20”.

Pe reversul bancnotei se regăsesc: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, în spatele Mausoleului, o floare de crin, valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Cu cât se vinde acum o bancnotă de 20 de lei

Pentru că bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu a fost cam scumpă la vedere și nu a ajuns în buzunarele unor români, mulți au fost cei care s-au apucat de „afaceri”. Cei norocoși, care au prins bancnote de 20 de lei, au început să le vândă pe internet.

Au fost anunțuri cu prețuri uriașe: „Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, se arată într-un anunț. Prețul acestora era de 2.500 de lei.