10.3 C
Iași
vineri, mai 17, 2024

Zile libere 2024. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor

Must Read

Zile libere 2024. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor? Zilele libere de la stat sunt așteptate de către români cu nerăbdare, mai ales că unele dintre acestea pică în timpul săptămânii, formând adevărate minivacanțe.  

Anul 2024 vine cu vești bune! Dacă în 2023 au fost 15 zile libere legale, anul viitor numărul acestora va crește. Diferența în plus de două zile libere este dată de faptul că zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi și ele libere de la stat. Însă, în 2024 vor pica în weekend.

Zile libere 2024. Care este lista completă a zilelor libere legale din 2024

Iată care sunt zilele libere legale din anul 2024:

1 ianuarie – Anul Nou;2 ianuarie – Anul Nou;6 ianuarie – Bobotează;7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul;24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;1 mai – Ziua Muncii;3 mai – Vinerea Mare a Paștelui;5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024;6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024;1 iunie – Ziua Copilului;23 iunie (duminică) – Rusalii;24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii;15 august – Adormirea Maicii Domnului;30 noiembrie – Sfântul Andrei;1 decembrie – Ziua Națională a României;25 decembrie – prima de Crăciun;26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Care sunt zilele libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații.

căsătoria salariatului – 5 zile;căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;donatorii de sânge – 1 zi;schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Citește și: Două zile libere pentru elevi și profesori în luna octombrie. Cine se va bucura de mai mult timp liber în această toamnă