14.2 C
Iași
duminică, mai 19, 2024

De ce nu are voie femeia să inte în altarul bisericii. Ce pățesc cele care ignoră această regulă

Must Read

De ce nu are voie femeia să inte în altarul bisericii? Regulile privind accesul femeilor în altarul bisericii variază în funcție de tradițiile și obiceiurile specifice ale diferitelor confesiuni religioase. În multe tradiții creștine, inclusiv în Biserica Ortodoxă, există obiceiul de a restricționa accesul femeilor în altar în timpul slujbelor. Aceasta se bazează pe interpretările tradiționale ale Scripturii și pe regulile bisericești.

De ce nu are voie femeia să inte în altarul bisericii

Motivele pentru care femeilor li se poate interzice accesul în altar pot include:

Tradiția: Multe biserici păstrează tradițiile și obiceiurile care au fost transmise de-a lungul secolelor, inclusiv acelea care stabilesc reguli privind accesul în altar. Aceste reguli pot fi menținute ca o parte importantă a tradiției bisericești.Rolurile distincte în cult: Unele biserici văd bărbații și femeile ca având roluri distincte în cadrul slujbelor religioase. Accesul bărbaților în altar poate fi permis pentru a-i implica în anumite responsabilități liturgice, precum oficierea Sfintei Liturghii, în timp ce femeile pot fi restricționate să intre în altar.Credințele teologice: În anumite tradiții, interpretările teologice specifice ale Scripturii pot influența regulile legate de accesul în altar. Aceste interpretări pot să aibă în vedere rolul istoric și spiritual al femeilor în biserică.

Este important de menționat că aceste reguli variază între diferite confesiuni creștine și chiar între biserici din cadrul aceleiași confesiuni. În unele biserici, accesul femeilor în altar este permis, în timp ce în altele este restricționat. Ignorarea acestor reguli poate avea consecințe diferite, care depind de specificul confesiunii și de tradiția bisericii respective.

Atunci când vorbim de tradiția creștin-ortodoxă, este știut faptul că femeile nu au voie să intre în altar. Însă, există cazuri excepționale când ele pot intra în locul sfânt.

”Şi femeile pot intra, în anumite cazuri excepţionale, tocmai pentru a sublinia că Biserica nu practică misoginismul, dar nici dezordinea. Prima situaţie este sfinţirea unui nou Altar. Atunci, toată suflarea creştină poate intra în Altar (şi chiar este chemată), ca semn al iubirii divine, care se va împărţii lumii printr-un nou loc de Jertfă a Trupului şi Sângelui lui Hristos.

A doua situaţie este la mânăstirile de maici. O monahie reprezintă (ca şi monahul) o stare excepţională a omului în lume: lasă toate cele ale lumii şi se dăruieşte total lui Dumnezeu, de aceea ele se şi numesc miresele lui Hristos”, spunea preotul Eugen Tănăsescu.