14.2 C
Iași
duminică, mai 19, 2024

Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta! Ce trebuie să faci pentru a rămâne cu banii în buzunar

Must Read

Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta! Dacă vrei să nu plătești amezi, trebuie să respecți mai multe legi și atunci când ești în trafic, dar și atunci când mașina este parcată.

De exemplu, dacă vrei să îți montezi un sistem sonor antifurt pe mașină, nu poți instala orice alarmă auto, potrivit legislației rutiere în vigoare. Așadar, românii au voi să monteze doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. În caz contrar, şoferii români riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Posesorii de mașini care încalcă prevederile legislației rutiere riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă. Punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, astfel că amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta! Ce trebuie să faci pentru a rămâne cu banii în buzunar

Codul rutier stabilește și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Astfel, potrivit legislației în vigoare, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. De asemenea, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

Valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației. Este important de știut că valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

Mai mult, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini.

Citește și: Ce amendă primești dacă transporți mai mult de 5 persoane în mașină! Suma nu e mică deloc

Citește și: Ce amendă primești dacă ești prins cu ITP-ul expirat la mașină