14.6 C
Iași
sâmbătă, mai 4, 2024

Pensii 2024. Cu cât vor crește pensiile începând cu 1 ianuarie. Punctul de pensie se va indexează și el

Must Read

Pensii 2024. Cu cât vor crește pensiile începând cu 1 ianuarie? Guvernul României promite ca, pe viitor, să se reducă inechitățile din sistem, prin recalcularea din noua lege a pensiilor.

Așadar, pensiile vor crește din ianuarie 2024 cel puțin cu rata inflației. Mai mult decât atât, după noua formulă de calcul, inclusă în noul proiect al legii pensiilor, bărbații vor avea parte de creșteri mai mari de pensii decât femeile.

”Bărbații au fost dezavantajați prin acel stagiu de cotizare complet- la femei era 25 de ani, iar la bărbați 30 de ani. La bărbați a crescut stagiul de cotizare până la 35 de ani, în 2015. Este corect, în aceste condiții, ca procentele de creștere să fie mai mari la bărbați”, a explicat Dorina Barcari, membru fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor

”Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, cea prevăzută în cererea de plată numărul 4. Sunt oameni care au muncit 30 de ani şi au pensie de la CAP de 1.000 de lei sau 1.500 de lei. Nu exista contribuţie pe timpul lui Ceauşescu. Ce să fac? Să îl scot din mormânt să îl cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist”, spunea în urmă cu câteva săptămâni, Marcel Ciolacu, premierul României.

Cu cât vor crește pensiile începând cu 1 ianuarie

Premierul a explicat că majorarea pensiilor se va face luând în calcul rata inflației. Însă, pensiile vor fi majorate diferentiat, nu cu acelasi procent. Mai precis, pensiile mari vor avea o creştere mai mică, de aproximativ 5%, iar pensiile mici între 20% și 40%.

Cea mai mare creștere la pensii va fi de 30,67% și se va acorda, potrivit noii legii a pensiilor, bărbaților născuți între iulie și septembrie 1946.

Și punctul de pensie ar trebui să ajungă la o valoare record anul viitor. Potrivit legii, punctul de pensie se va majora cu aproximativ 16,6% începând cu 2024, ajungând la suma de 2.081 de lei. În prezent, punctul de pensie este de 1.785 de lei, potrivit informațiilor de pe siteul Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Cum poți afla în numai 3 minute ce vechime ai pentru pensie