23.5 C
Iași
marți, mai 21, 2024

O nouă lege în România! Ce trebuie să faci de astăzi în magazine pentru a nu risca o amendă uriașă

Must Read

O nouă lege în România! Ce trebuie să faci de astăzi în magazine pentru a nu risca o amendă uriașă!

Începând cu data de 23 octombrie Legea 280/2023 intră în vigoare. Așadar, femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii mici, de acum, au prioritate la casieriile magazinelor și la ghișeele instituțiilor publice și la serviciile acestora.

Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mici au prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite, prevede noul document legislativ.

Instituțiile publice și magazinele au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane. Totodată, este datoria angajaților magazinelor și instituțiilor publice să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici. Aceste reglementări trebuie puse în practică de către instituțiile publice și magazine până la data de 22 aprilie 2024.

Noua lege prevede și locuri de parcare speciale. Așadar, dacă numărul locurilor disponibile este mai mare de 10, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii.

Ce trebuie să faci de astăzi în magazine pentru a nu risca o amendă uriașă

Însă, nerespectarea legii intrată în vigoare pe 23 octombrie aduce și repercusiuni. Neacordarea de prioritatea femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

De asemenea, și instituțiile sunt vizate de amenzi. Neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste persoane poate ajunge la 10.000 de lei.

Și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate gravidelor și celor cu copii mici, de până la 5 ani, sunt pasibili de aceeași sancțiune.