11.3 C
Iași
marți, mai 14, 2024

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă la timp. Ce pot face autoritățile din România

Must Read

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă la timp? Nu puțini sunt românii care au avut de plătit amenzi, mai ales cei care au permis de conducere și au greșit ceva atunci când au condus. 

În România există două tipuri de amenzi, în funcție de legile încălcate: amendă contravențională și amendă penală.

Însă, atunci când primești o amendă, cel mai indicat ar fi ca aceasta să fie achitată în maximum 15 zile de la emitere, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen. Dacă termenul este depășit, suma va trebui să fie plătită în integralitate.

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă la timp

Cele mai des întâlnite amenzi contravenționale sunt cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, precum depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise. La fel ca în cazul oricărui tip de amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în termen de 15 zile, atunci când cuantumul acesteia este redus la jumătate.

Unde poți plăti plăti amenzile

Dacă nu poți ajunge fizic la ghișeele Direcțiilor de Taxe și Impozite, poți achita online pe platforma ghiseul.ro.

Însă, dacă nu plătești o amendă, există posibilitatea ca în primă fază autoritățile să trimită o notificare. Ulterior, se poate ajunge până la poprirea conturilor bancare, sau chiar reținerea unor sume direct de la angajator.

De asemenea, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci poți ajunge chiar și la executare silită.

Când se poate primi o amendă penală

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune. Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.