21.3 C
Iași
duminică, mai 5, 2024

Distanța de la care pistoalele radar pot înregistra viteza mașinilor. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de o amendă pentru viteză

Must Read

Dispozitivele radar de tip ”pistol” sunt, de cele mai multe ori, cel mai mare coșmar al șoferilor, mai ales dacă se întâlnesc cu ele pe autostrăzi. 

Poliția Rutieră din România are în dotare peste 100 de pistoale radar. Mai mult decât atât, la acestea se adaugă alte câteva sute de aparate fixe, montate pe mașini. În plus, de anul viitor ar urma să înceapă montarea a 800 de radare fixe și mobile pe drumurile din toată țara.

Astfel, cei care depășesc viteza limită au tot mai puține șanse de a scăpa de amendă. Mai ales că, recent, în dotarea Poliției au intrat pistoalele Tru Cam II, care costă fiecare peste 13.000 de euro. Tehnologia acestor sisteme de detecție a vitezei este extrem de avansată, permițând determinarea rapidă a vitezei de deplasare în mai puțin de o secundă și identificarea distanței dintre vehicule.

Distanța de la care pistoalele radar pot înregistra viteza mașinilor

Însă, care este distanța de la care pistoalele radar pot înregistra viteza mașinilor? Autoritățile spun că acestea măsoară viteza în doar 0.33 secunde din momentul în care polițistul apasă trăgaciul. Pistolul radar este echipat cu un senzor anti-bruiere și măsoară inclusiv distanța între mașini. Distanța maximă de la care pistolul radar înregistrează viteza este de 1.2 kilometri.

Pistolul radar are o limită superioară de viteză, nu putând înregistra viteze care depășesc 320 km/h. În plus, chiar dacă poate determina viteza de deplasare din orice poziție a mașinii, nu poate face acest lucru în timp ce este în mișcare.

Doar radarele instalate pe mașinile poliției au capacitatea de a înregistra viteza chiar și când autospeciala se află în mișcare.

Care sunt limitele de viteză în România

Potrivit Codului Rutier, limita de viteză valabilă pentru localități este de 50 km/h. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, dar există și excepții de la regulă, pe anumite sectoare de drum, numai cu acordul poliției. Mai exact, vehiculele din categoriile A și B pot beneficia de limite superioare valorii de 50 km/h, dar nu peste viteza de 80 km/h. De asemenea, există și limite de viteză inferioare valorii de 50 km/h, dar care nu pot scădea la o valoare mai mică cu 10 km/h, pentru tramvaie, respectiv 30 km/h, pentru celelalte tipuri de autovehicule.

De asemenea, autovehiculele A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv la 130 de km/h pe autostradă. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză este de 90 de km/h.