5.2 C
Iași
miercuri, februarie 28, 2024

Mai multe zile libere în 2024! Câte minivacanțe vor avea românii

Must Read

Mai multe zile libere în 2024! Câte minivacanțe vor avea românii? Bugetarii vor avea, în anul următor, trei zile libere în plus față de angajații din mediul privat, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune acordarea de noi zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2024.

Astfel, vor fi create 3 minivacanțe de câte 4, 5 și 6 zile. Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai. 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă o minivacanță de 6 zile.

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Care sunt zilele libere legale și cum pică în 2024

1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
3 mai – Vinerea Mare (vineri)
5 mai – Paștele ortodox (duminică)
6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)
1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusaliile (duminică)
24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi).

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul va putea decide dacă va acorda zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărăbătoare legală și un weekend.