19.3 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Cum poti cumpăra vechime în muncă, în RATE? Cât costă un AN și ce se întâmplă dacă NU plătești!!!?? – Bancuri si Glume 2024

Must Read

Cum poți cumpăra vechimea în muncă în rate? Ce consecințe poți avea dacă nu plătești suma. Iată detaliile!

Cum poți cumpăra vechimea în muncă în rate?

Există şi veşti bune pentru românii care nu doresc să muncească până la 65 de ani, de exemplu, în cazul bărbaţilor, adică vârsta-limită la care pot cere pensie de la stat.

Aceşti oameni care plănuiescă să se odihnească mai devereme au acum o şansă: să-şi cumperi vechime în muncă.

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Dosarul, depus până în august

Ca în fiecare an, dosarul pentru solicitarea cumpărării de vechime în muncă trebuie depus până la sfârşitul lunii august. Însă trebuie să aveţi în calcul faptul că se pot cumpăra până la cinci ani de vechime în muncă.

De asemenea, românii care îşi doresc să recurgă la un asemenea gest trebuie să ştie că din acest an se majoreaza taxa pentru a se cumpăra vechime în muncă.

Cât costă o lună de vechime în rate

Dacă anul trecut, românii aveau de achitat câte 638 de lei la sistemul public de pensii, pentru cumpărarea unei luni de vechime în muncă, anul acesta suma a crescut în mod semnificativ. Prin majorarea salariului minim brut pe ţară la 3.000 de lei, o lună de vechime în muncă a ajuns să coste 750 de lei.