18.3 C
Iași
marți, aprilie 30, 2024

Care sunt documentele necesare pentru a beneficia de mărirea pensiilor de la 1 septembrie 2024. Cum poți obține adeverințele și cine le eliberează

Must Read

Guvernul se pregătește să implementeze o nouă recalculare a pensiilor, planificată pentru data de 1 septembrie 2024. Această inițiativă teoretic ar trebui să conducă la creșterea veniturilor seniorilor, întrucât urmărește să aducă îmbunătățiri în sistemul de pensii pentru a elimina inechitățile existente.

Obiectivele noii legi a pensiilor

Scopul principal al noii legi a pensiilor este să asigure egalitatea în fața sistemului, astfel încât, la o contribuție și muncă egală, pensionarii să primească pensii egale. Printre modificările propuse se numără includerea al 13-lea salariu în calculul pensiilor, pentru a reflecta mai corect contribuția totală a fiecărui pensionar la sistemul de pensii.

Asigurarea stabilității veniturilor

În timp ce recalcularea pensiilor aduce promisiuni de creștere a veniturilor, oficialii guvernamentali asigură că nu vor exista pensii care să înregistreze scăderi. În schimb, se anticipează că unele pensii vor fi majorate, deoarece de acum înainte vor fi luate în calcul și sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu. Singura condiție impusă este ca aceste venituri să fi fost impozitate corect.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună.”, a declarat Daniel Baciu.

Procesul de includere a sporurilor în calculul pensiei

Pentru a asigura includerea corectă a sporurilor în calculul pensiilor, se va efectua o verificare a adeverințelor care atestă plata acestora. În majoritatea cazurilor, aceste adeverințe sunt atașate dosarului de pensionare. În cazul pensionarilor aflați deja în plată și care nu dispun de aceste documente în dosar, va fi necesar să se adreseze angajatorului pentru a le obține.

Noua recalculare a pensiilor reprezintă o etapă importantă în eforturile de reformare a sistemului de pensii, având ca scop asigurarea unei distribuții mai echitabile a veniturilor pentru pensionari.

Prin includerea al 13-lea salariu și a altor sporuri în calculul pensiilor, se urmărește să se recunoască mai bine contribuția fiecărui pensionar la sistemul de pensii. Cu toate acestea, este esențial ca procesul de implementare să fie gestionat cu atenție pentru a asigura o tranziție lină și fără dificultăți pentru toți cei implicați.