14.2 C
Iași
luni, mai 27, 2024

Se pune sau nu mazăre în salata boeuf? Dar carne de pui? Dezbaterea care i-a aprins pe români

Must Read

Cum arată salata de boeuf perfectă? Potrivit sondajului realizat de un site culinar, răspunsul majoritar ar fi… cu mazăre. Şi la fel de important este ca maioneza să fie făcută în casă. Totuşi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par.

Mazărea este un ingredient controversat. Bucovinenii sunt cei mai puternici susţinători ai introducerii boabelor de mazăre în salata de sărbători, urmaţi de maramureşeni şi de transilvăneni. În schimb, muntenii nici nu vor să audă de acest ingredient. Preferă ori să se lipsească de el, ori să îl înlocuiască.

Deşi „boeuf” se traduce prin „vită”, nici măcar jumătate dintre români nu respectă reţeta iniţială, adică nu pun vită în salată. Ei preferă puiul, poate şi pentru că este mai uşor, în contextul meselor grele de sărbători.

„Reţeta corectă este întotdeauna cu vită, pentru că de aceea se numeşte salată de boeuf. De aceea nu se face cu diverse alte cărnuri. Dacă ai face-o cu pui, cum ai putea să îi spui în franceză? Nu se face nici cu pui, nici cu parizer. Eu folosesc întotdeauna o pulpă de viţel”, a declarat un bucătar.

Maioneza la borcan ar trebui să fie vândută în benzinării, lângă lichidul de parbriz şi uleiul de motor. Cam asta e părerea mea despre maioneza la borcan”, a mai spus el.

Românii, val de reacţii la sondajul despre salata de boeuf
„Şi ne mai mirăm că nu suntem primiți in Schengen”, „Fără mazăre salata e pustiu!”, „Mereu mă surprinde umanitatea” şi „De-aia ne pedepseşte Dumnezeu!” au fost doar câteva dintre comentariile postate pe Facebook de românii revoltaţi. Sondajul a stârnit un val de reacţii pe reţelele de socializare, iar oamenii au dezbătut cum arată reţeta perfectă.

Noi, românii, suntem mari amatori ai salatei de boeuf. Sondajul TeMananc.ro arată că 71% dintre români mănâncă salata boeuf atât de Paște și de Crăciun, cât și de Revelion. 9% mănâncă de Crăciun dar și de Revelion, 8% doar de Revelion, 6% doar de Crăciun și 4% la masa de Paște.

Si dacă mulți se întreabă „Punem sau nu mazăre în salata boeuf?”, sondajul a elucidat acest mister. Răspunsul este „da, punem mazăre în salata boeuf!”, au răspuns în cor Bucovina (91%) Maramureș (83%) și Transilvania (80%). În București și Muntenia, lucrurile stau altfel: majoritatea au răspuns că nu pun mazăre în salata boeuf.

Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 15 noiembrie – 10 decembrie 2022 pe un eșantion de 2874 de persoane care au accesat site-ul culinar.