-0.8 C
Iași
vineri, ianuarie 17, 2025

Revelion 2025: Tradiții și Obiceiuri Puțin Cunate. Bunicii Le Țineau cu Sfințenie

Must Read

Chiar dacă ne apropiem cu pași mari de anul 2025, românii continuă să respecte numeroase tradiții legate de sărbători. Noaptea dintre ani este însoțită de diverse obiceiuri și superstiții, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute, destinate să atragă noroc și prosperitate în anul ce vine.

Printre superstițiile de revelion cele mai populare în România se numără purtarea hainelor roșii, văzute ca un semn de noroc în dragoste și în plan financiar. Consumul de pește este, de asemenea, interpretat ca un simbol al abilității de a „înota” prin provocările anului următor.

La miezul nopții, multe familii practică obiceiul deschiderii ușilor și ferestrelor, un gest simbolic care permite anului vechi să iasă și celui nou să intre în casă, aducând cu sine energie proaspătă și noi oportunități.

Una dintre cele mai apreciate tradiții de Anul Nou este consumul a 12 boabe de struguri. Fiecare boabă de strugure reprezintă o lună din anul nou și este mâncată în timp ce se formulează 12 dorințe, câte una pentru fiecare lună.

O altă tradiție interesantă de revelion este legată de masa festivă. Se spune că pentru a avea un an bogat, la miezul nopții masa ar trebui să fie plină de pahare și farfurii. Paharele și farfuriile goale sunt considerate semne ale unui an sărăcăcios, așa că mulți români se asigură că masa este bine încărcată.

De ce este important să faci duș înainte de miezul nopții

Se crede că, dacă faci baie sau duș înainte de miezul nopții, îți purifici trupul și sufletul de energiile negative acumulate în anul precedent. Această practică simbolizează curățarea și reînnoirea.

Mulți români sunt de părere că prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie ar trebui să fie un bărbat brunet, considerat norocos. De asemenea, se zice că este bine să ai bani în buzunar la miezul nopții pentru a atrage prosperitate financiară în anul ce urmează.