31 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Un pompier din Botoșani va alerga in deșertul Gobi pentru copiii cu autism

Must Read

Plutonierul major Iulian Rotariu, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, se pregăteşte să alerge 250 de kilometri în deşert, pentru copiii cu autism. Este primul român înscris la ultramaratonul „Gobi March”, ce se va desfășura în perioada 19 — 26 iunie în deșertul Gobi, situat între China și Mongolia.

 Competiția, organizată de Asociația „4 Deserts”, este foarte grea. Participanții trebuie să alerge 250 de kilometri în șapte zile, cu întregul echipament (alergare, cazare și masă) în spate. În plus, vor trebui să treacă prin cele 4 anotimpuri:  vor pleca de la 2.500 metri altitudine, în condiții de iarnă, vor înfrunta viscolul de la 3.300 metri, apoi vor coborî până la 500 de metri altitudine. Ultimele trei zile vor alerga pe nisip, la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.

Iulian Rotariu a particopat la o competiție asemănătoare în 2014. Este vorba despre Maratonul Saharei care s-a desfășurat la Tindouf, Algeria.  S-a clasat pe locul 12 din 450 de concurenți din peste 20 de țări, obținând astfel un nou record al României pentru cursa Sahara Maraton, respectiv 3’31”56. Pompierul a parcurs  42 de kilometri în condiții vitrege de alergare, înfruntând temperaturi de aproape 40 de grade și un traseu cu porțiuni de nisip și dune înalte.

Pompierul se antrenează zilnic, alergând câte 40 — 50 de kilometri pe diferite trasee tehnice din apropierea municipiului Botoșani, iar pregătirea sa este urmărită de profesorul Dana Vieriu de la Liceul cu Program Sportiv Botoşan.

În vârstă de 40 de ani, subofițerul este membru activ al „Asociației Sportive a Pompierilor din România” și are un palmares destul de bogat chiar dacă nu este sportiv profesionist. De patru ani participă cam la toate competițiile locale și naționale. Ultima este finala Inspectoratului General pentru Situații de Urgență „Cupa ASPR” la atletism și cros, care s-a desfășurat în perioada 18 — 20 mai, la Piatra Neamț, unde a ocupat locul I la categoria 34 — 45 ani, la proba 4.000 de metri cros, și locul II la proba 1.500 m, la categoria de vârstă 34 — 45 ani.

Trebuie subliniat că subofițerul va alerga la ultramaratonul „Gobi March” mulțumită ajutorului economic oferit de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (ASPR) și de alte firme din Botoșani și din țară.