22.4 C
Iași
vineri, aprilie 18, 2025

Bolojan avertizează: „România cheltuie mai mult decât resursele sale. Acest lucru indică risipă și ineficiență”.

Must Read

Ilie Bolojan a discutat în podcastul Friendly Fire, alături de Moise Guran și Vlad Petreanu, despre provocările structurale din sistemul public românesc, criticând modul în care statul administrează fondurile contribuabililor. Președintele interimar afirmă că principala cauză a crizei bugetare este cheltuirea excesivă și ineficientă.

În același timp, în cadrul aceleași discuții, Ilie Bolojan a evitat să comenteze posibilitatea de a deveni premier după alegerile prezidențiale, concentrându-se doar pe aspectele legate de majorități.

Ilie Bolojan despre cauza crizei bugetare din România

Ilie Bolojan a declarat miercuri seara, în cadrul podcastului „Friendly Fire”, că România se îndreaptă către o majorare inevitabilă a impozitelor și taxelor, în cazul în care reformele economice promise de Guvern nu vor fi aplicate.

„Dacă nu se va reduce cheltuiala statului în general, dacă nu se va reuși absorbția fondurilor europene, și dacă nu se vor lua măsuri pentru a recompensa munca și a descuraja inactivitatea, nu este decât o chestiune de timp până când vom fi nevoiți să creștem taxe și impozite”, a afirmat Bolojan.

La final, Bolojan a apelat la o acțiune decisivă și responsabilă din partea politicienilor, pentru a preveni consecințe economice negative pe termen lung.

„Cauza principală a problemelor sunt cheltuielile excesive ale statului, care indică risipă, ineficiență, un număr prea mare de instituții, personal supradimensionat în unele cazuri, birocrație și suprapuneri de activități. Această problemă se agravează adesea”, a spus Ilie Bolojan în cadrul podcastului Friendly Fire cu Moise Guran și Vlad Petreanu.

Președintele a subliniat că România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de probleme, dar că deficitele bugetare mari și cronice demonstrează că statul român suferă de o afecțiune veche și netratată.

„Nu suntem singurul stat în această situație, dar deficitele mari, cronice, care persistă în ani, demonstrează că problema noastră nu este simplă, ci rezultatul acumulării pe termen lung. Exemplul pe care l-am dat este cel al unui pacient care știe că suferă de o afecțiune, care are două opțiuni: să o trateze la timp, înainte ca aceasta să ajungă într-un stadiu terminal, fiind într-o fază incipientă.

Asta am propus și am susținut întotdeauna. Politicienii responsabili se ocupă de probleme înainte ca acestea să devină insolubile și să degenereze”, a subliniat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, în contextul crizei bugetare: „Avem varianta să ne tratăm la timp”
Potrivit lui Ilie Bolojan, România are două opțiuni: o restructurare organizată și social acceptabilă sau o criză profundă, impusă de cadrul economic și lipsa reacției adecvate.

„Avem posibilitatea de a ne trata la timp, deci să realizăm o restructurare ordonată, astfel încât costurile sociale și măsurile să fie rezonabile și decente. Sau avem a doua variantă: să amânăm, să mergem la medic mai târziu, ca problema să se agraveze și să ajungem să fim tratați de urgență”, a concluzionat președintele interimar al României.

„Majoritatea actuală este la limită, orice consolidare a majorității nu face decât să accentueze puterea coaliției de a lua decizii”, a declarat Ilie Bolojan.

„Conflictele politice ne vor afecta economic”, a mai spus președintele interimar. „Sper să nu ajungem la un guvern de uniune națională”, a adăugat Bolojan, răspunzând la o întrebare referitoare la alte formule guvernamentale posibile.

De asemenea, Ilie Bolojan a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul unui vot antisistem, care ar putea conduce la apariția unor majorități extremiste.

El a pledat pentru o integrare „și mai bună în Uniunea Europeană”, avertizând totodată despre pericolul unui regim izolaționist: este similar cu o mașină care se îndreaptă către un zid.

About Florin Tomescu

Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru mai multe publicații cunoscute din România.