11.4 C
Iași
duminică, mai 25, 2025

Claudiu Târziu îl critică pe George Simion: „Câtă vreme acuză furtul, el trebuie să își asume toate greșelile. AUR se îndreaptă spre o etapă de disoluție.”

Must Read

Claudiu Târziu afirmă că George Simion a generat această diviziune care a segmentat comunitatea românească. “Nu avea cum să câştige. Acum nu trebuie să se spună că s-a furat. Nu s-au furat un milion de voturi!”.

Claudiu Târziu, fost colaborator politic al lui George Simion, consideră că preşedintele AUR este responsabil pentru falia din societate, având în vedere că alegătorii sunt împărţiţi în două tabere: suveranişti şi pro-europeni. Potrivit lui, Simion a pierdut pentru că nu a dat impresia că poate uni societatea, ci a acentuat divizarea.

Târziu susţine că a fost evident că, la alegerile prezidenţiale din acest an, „două tabere au folosit frica” pentru a mobiliza electoratul, fiind aparent că tabăra mai mare era împotriva suveraniştilor.

„Care era contextul? Unul extrem de instabil. S-au format două tabere în luptă acerbă, pe poziţii ireconciliabile, care au exploatat teama, iar tabăra predominantă a fost cea împotriva suveraniştilor. Ca să poţi depăşi acest dezavantaj, trebuia un candidat care să se prezinte ca un unificator şi care să atragă voturi din afara cercului său. Dar tu îl trimiti pe George Simion, care a creat această falie, care a divizat comunitatea românească. Nu avea cum să câştige. Acum nu mai contează să se spună că s-a furat. Nu s-au furat un milion de voturi! Dacă am crede asta, înseamnă că nu avem nicio şansă cu această ţară şi ne expunem din nou, după anularea alegerilor de anul trecut, în faţa străinilor, fie ei prieteni sau adversari, expunându-ne inconştient”, mai spune Claudiu Târziu.

El remarcă faptul că acceptarea de către George Simion a candidaturii din acest an presupune că a recunoscut anularea alegerilor. De asemenea, Târziu susţine că, după scrutinul din 18 mai, Simion a conştientizat că a pierdut „părăsindu-se să îşi plângă rănile, după care a reflectat mai bine” şi a contestat alegerile, în condiţiile în care, dacă avea îndoieli cu privire la rezultatul votului, trebuia să ceară renumărarea buletinelor. Târziu dezvăluie că George Simion „se lasă influenţat de reacţiile de pe reţelele sociale” și că este foarte receptiv la acestea.

„Lucrează empiric, noi am avut discuţii în conducerea partidului, în care i-am atras atenţia că nu sunt singurii indicatori după care ne pot ghida. Desigur, e important să observi reacţiile online, dar ştim că acolo există o anumită categorie de public; sunt atâţia oameni care nu sunt activi în mediul online, dar pot influenţa politicienii în alte moduri”, consideră Claudiu Târziu.

El sugerează că un candidat „care să se alinieze mai mult cu profilul domnului Georgescu şi care să nu fi avut o pierdere anterioară” ar fi avut mai multe şanse de succes în faţa lui Nicuşor Dan.

În acest sens, fostul co-fondator al AUR îi menţionează pe Dan Dungaciu, Gheorghe Piperea şi Dan Puric ca fiind indivizi care ar fi putut unifica, subliniind că aceste nume nu au fost niciodată luate în discuţie.

Claudiu Târziu: Toate greşelile pe care le-a comis George Simion îi aparţin şi derivă din natura sa / Cred că şi-a dorit cu ardoare să câştige şi că a acţionat după cum a crezut el mai bine / Candidatura, în contradicţie cu dorinţele alegătorilor.

Fostul co-preşedinte al AUR, Claudiu Târziu, subliniază că alegerea lui George Simion ca şi candidat pentru alegerile prezidenţiale din acest an a fost „în contradicţie cu realitatea” şi nu a fost în concordanţă cu ceea ce alegătorii lui Călin Georgescu îşi doresc de la un preşedinte. Târziu respinge ideea că greşelile lui Simion în campania electorală dintre cele două tururi ar fi fost cauzate de o lipsă de dorinţă de a câştiga. „Consider că şi-a dorit cu tărie să câştige şi a acţionat în concordanţă cu ceea ce a crezut el că este corect pentru asta”, a afirmat Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu subliniază că George Simion a pierdut alegerile „din vina lui”. „Pentru că toate greşelile sale îi aparţin. Lumea l-a suspectat că ar fi făcut un pact, că ar fi încheiat un aranjament ocult, că a dorit să piardă. Nu! Bun cunoscându-l, ştiu că acele neajunsuri îi sunt proprii, derivând din natura sa. Atât afirmaţiile riscante, cât şi reacţiile impulsive sunt caracteristice personalităţii lui George Simion. Nu cred că şi-a dorit vreodată să piardă, este clar că i-a fost dor de victorie și că a acționat conform credințelor sale”, a precizat Claudiu Târziu în cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Fostul fondator al mişcării suveraniste din România consideră că „era previzibil, fatalmente, rezultatul” alegerilor prezidenţiale din 18 mai.

„Eu am avertizat, dar nu am fost ascultat, am fost chiar derizat inclusiv de către el (de George Simion – n.r.), am subliniat că pe 24 noiembrie 2024, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii au dat un semnal referitor la ce tip de preşedinte doresc: unul mai matur, mai echilibrat, cu o comunicare mai reţinută, cu o abordare diferită a realităţilor, ceea ce alegătorii au considerat că reprezintă domnul Călin Georgescu. Astfel, să vii cu un candidat care este la polul opus faţă de Călin Georgescu înseamnă că nu vrei, de fapt, să asculţi vocea poporului pe care ai pretins că l-ai auzit şi înţeles. Aceasta a fost motivul stabilirii candidaturii lui George Simion, în contrast cu realitatea şi cu tot ceea ce putea fi observat de către oricine are o viziune asupra vieţii politice româneşti”, a adăugat Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu: Cred că AUR va traversa o fază de disolvare / Nu mă voi întoarce în partid, când am plecat nu a fost o decizie uşoară / În opinia mea, în scurt timp, POT, ce consider un accident, va dispărea / Din SOS pleacă membri.

Claudiu Târziu, fost fondator al AUR, consideră că, după înfrângerea lui George Simion, AUR se va îndrepta spre o etapă de disoluţie, susţinând că mulţi membri sunt nemulţumiţi de cursul pe care a luat partidul, dar şi de lipsa oportunităţilor de a accede la putere. Târziu, însă, respinge ideea de a reveni în partid. Fondatorul AUR consideră că şi Partidul Oamenilor Tineri, pe care îl cataloghează drept „un accident”, va dispărea, la fel cum SOS întâmpină dificultăţi.

„Cred că partidul va intra într-o fază de disoluţie. Pare unit, dar eu îl cunosc foarte bine, am relaţii cu mulţi membri ai partidului. Ştiu că există frustrare profundă, că oamenii sunt nemulţumiţi, că partidul în realitate nu excelează în structuri teritoriale, ceea ce este o sursă majoră de nemulţumire. De asemenea, îi frustrează promisiunile neîndeplinite”, a declarat Claudiu Târziu la Prima TV, sâmbătă.

Acesta adaugă că, având în vedere că nu există perspective reale pentru ca AUR să ajungă la guvernare, mulţi dintre cei care aspirau la funcţii publice sunt dezamăgiţi, solicitând „să se facă ordine”.
Târziu exclude complet întoarcerea în AUR.
„Este exclus, deoarece eu nu sunt un novice. Atunci când am luat o decizie, am evaluat-o cu atenţie, am avut argumentele mele pentru aceasta, nu a fost o decizie necugetată sau luată în impuls. Ştiu că nu există nimic de reparat acolo; partidul a fost grav deviat de la cursul său iniţial şi nu mai poate fi readus la echilibru. Am încercat să contribuim intern cât am putut, dacă mai aveam speranţa că se poate, continuăm”, explică Claudiu Târziu.

El afirmă că unii membri din AUR se vor alătura lui în noul proiect politic pe care îl pregăteşte. „Vor fi parlamentari, dar și aleși locali, inclusiv oameni din conducerea organizațiilor locale.”
Târziu crede că mişcarea suveranistă „nu se va diviza, dar se va clarifica”. „În opinia mea, în scurt timp, POT, pe care îl consider un accident, va dispărea. Doamna Şoşoacă întâmpină dificultăţi majore în partidul său, este contestată, mulți membri au părăsit organizația, probabil vor mai pleca și alții, și va avea un recul inevitabil”, adaugă fondatorul AUR.

Co-fondatorul AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că va lansa la sfârșitul lunii iunie o nouă mișcare politică, denumită „Acțiunea Conservatoare”. Târziu afirmă că inițiativa nu va deveni un „refugiu pentru politicieni migranți”, dar subliniază că proiectul va rămâne deschis pentru „oameni de calitate și specialiști care împărtășesc valorile conservatoare” și care pot contribui la reconstrucția unui pol de dreapta autentic.

.