20.5 C
Iași
sâmbătă, iulie 20, 2024

3 surori sarace din Vaslui au cucerit Universitatile Europei! DESTIN, VOINŢĂ ŞI CREDINŢĂ

Must Read

In Romania este destul de greu sa-ti tii un copil la facultate, daca este sa iei in calcul la ce cheltuieli te inhami, veniturile fiind, asa cum sunt, limitate… Darmite trei fete cucuiete inrolate la studii superioare.

O ecuatie aproape imposibil de rezolvat! Izabela, Iuliana si Alexandra sunt, totusi, trei surori la universitati din strainatate In Romania este destul de greu sa-ti tii un copil la facultate, daca este sa iei in calcul la ce cheltuieli te inhami, veniturile fiind, asa cum sunt, limitate… Darmite trei fete cucuiete inrolate la studii superioare. O ecuatie aproape imposibil de rezolvat! Izabela, Iuliana si Alexandra sunt, totusi, trei surori la universitati din strainatate

Culmea este ca, desi fetele nu au avut cine stie ce posibilitati financiare, au demonstrat ca, prin seriozitate si multa sarguinta, visul oricarui adolescent cu pretentii intelectuale poate fi transformat in realitate. Iar lipsa banilor nu este chiar un obstacol de netrecut. Asa ca au absolvit unul dintre cele mai bune licee din Vaslui. Fetele au fost crescute sa fie modeste si li s-a insuflat de catre parinti dorinta de studiu. Fara gadgeturi ultimul racnet sau modele de masini furioase, au stat cu burta pe carte si satisfactia nu a intarziat sa apara. Deocamdata, spirituala. Bucuria de a te pozitiona printre cei mai straluciti studenti la facultati de top din lumea buna europeana.

Iuliana, un exemplu ca se poate

Iuliana Dima este un adevarat model pentru majoritatea studentilor din zilele noastre, ea frecventand cursurile Facultatii de Management Turistic din Danemarca, in orasul Aalborg. A plecat in aceasta adevarata aventura a devenirii doar cu niste bani de subzistenta. „Am plecat din Romania cu 600 de euro, bani care imi ajungeau doar de drum, chiria pe doua luni si ceva mancare”, ne marturisea mandra Iuliana.

Provine dintr-o familie modesta din satul Buhaiesti, comuna Vulturesti, judetul Vaslui si mai are inca patru surori. Mama este casnica, iar tatal lucreaza in Italia, in constructii. Cu toate ca parintii Iulianei le-au crescut doar dintr-un singur salariu, meritele scolare ale fetelor nu au intarziat sa apara. Acum isi doresc un alt viitor. Si nu numai pentru ele, dar si pentru parinti.

Viata plina de nevoi le-a unit pe surori

Izabela, cea mai mare dintre ele, este acum in Marea Britanie, la Academia de Politie. Iar Alexandra numai ce-a terminat liceul si a aplicat la Psihologie la Universitatea Northampton, din Anglia. Cele mici, Miruna si Antonia, sunt, inca, in grija parintilor. Iuliana reia sirul povestirii: „Pe parcursul celor patru ani de liceu, atat eu, cat si surorile mele am stat la matusa mea cu chirie sau uneori faceam chiar naveta Buhaiesti-Vaslui. Nu a fost simplu pentru niciuna dintre noi.
Dupa terminarea liceului am aplicat la facultate in Danemarca pentru ca imi doream un viitor mai bun, decat cel ce mi se contura in Romania.”

Este un copil care a plecat la drum singur in calatoria vietii, cu gandul sa realizeze ceea ce acasa nu ar fi putut. „Acasa nu aveam prea multe solutii de ales. De fapt doar una, sa ma apuc de munca si sa uit de studii. Sa invat si sa muncesc in acelasi timp ar fi fost imposibil, banii oricum nu mi-ar fi ajuns”, ne impartaseste din zbuciumul ei de adolescenta interlocutoarea noastra.

Alexandra, pe urmele surorilor ei

Izabela munceste la o companie de transporturi pentru a se intretine si pentru a putea sa o ajute si ea pe Alexandra. „Din octombrie, Alexandra, sora mai mica va merge la facultate in Marea Britanie, iar eu cu Izabela o sustinem financiar. Incercam sa ne ajutam intre noi ca o familie unita. Cu salariile din tara nu reuseam sa studiem niciuna dintre noi”, conchide Iuliana. Alexandra a terminat liceul tot la Vaslui. Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu”, obtinand media 9,50 la examenul de Bacalaureat. „N-am facut nicio ora de meditatii, nu mi-am permis”, spune sfios Alexandra. Isi doreste tare mult sa urmeze psihologia, insa parintii nu au atatia bani. Asa ca, Izabela si Iuliana au decis sa o ia in grija pe sora mai mica. Ca sa poata studia sa-si construiasca un alt viitor. Parintii fetelor sunt hotarati sa faca tot posibilulul ca si cele doua fete mai mici sa termine o facultate.

Dupa un an de munca, un bilet de avion

In prima si a doua luna a fost sustinuta de parinti. „Dupa doua luni am inceput sa-mi castig propriii bani ca sa ma intretin. Aveam trei job-uri, lucram intr-un restaurant part-time, aveam ore de curatenie si eram si ghid turistic. Pe langa toate astea, trebuia sa merg la facultate si sa am timp si pentru studiu. La inceput a fost foarte greu, dar m-am obisnuit, pentru ca nu aveam alternative.

„Am reusit sa strang bani de bilet in Romania intr-un an de zile.”, IULIANA DIMA, student in Danemarca

„Nu am venit acasa ca sa nu-mi pierd joburile”

Primul an nu am venit acasa, nu aveam banii necesari si nici nu puteam sa-mi permit sa pierd joburile pe care mi le gasisem cu destul de mare greutate”, mai spune Iuliana, dupa care continua: „dupa aceasta perioada grea din primul an in Danemarca, am reusit sa-mi strang bani de bilet de avion, iar dupa ce m-am intors, mi-am gasit de lucru in domeniu.” Iuliana s-a angajat in management turistic, astfel programul a devenit mai flexibil si salariul mai mare.

Castiga acum in jur de 1.000 de euro si are si o bursa de 400 de euro. „Din banii acumulati platesc in fiecare luna 400 de euro impozit la stat si 400 de euro chiria. In mana raman cu 600, din care trebuie sa-mi cumpar carti, sa mananc si sa o sustin si pe Alexandra la facultate.”