12.8 C
Iași
joi, aprilie 25, 2024

Radu Mazăre a fost capturat în Madagascar

Must Read

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost reţinut de autorităţile din Madagascar. Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor, iar în urmă cu doar câteva zile acesta a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”. Acum se află în custodia autorităţilor din Madagascar.
 
Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar, iar pe numele său fusese emis un mandat de arestare internaţional. Acum autorităţile române trebuie să înceapă procedurile de extrădare a lui.

Mazăre a fost condamnat la 9 închisoare la începutul acestui an, pentru abuz în serviciu. Mai are o condamnare pronunţată zilele trecute de 9 ani şi 10 luni de detenţie, pentru mită, care însă nu este definitvă.

Plecarea din ţară

Plecat din ţară în 2017, Radu Mazăre a cerut azil politic în Madagascar, acolo unde are un resort. Fostul primar al Constanţei nu avea interdicţie de călătorie şi l-a anunţat senin pe poliţistul care îl supraveghea că nu se mai întoarce în România pentru că nu are parte de un proces corect.

Mica insulă din Oceanul Indian este o iubire mai veche a lui Mazăre. Acolo şi-a petrecut multe vacanţe, a început o afacere legată de kite-surfing şi a postat multe impresii pe YouTube.

„Iată-ne a doua zi în Madagascar! M-am dat cu zmeul de dimineaţă, bate vântul de rupe în două, între 25 şi 30 de noduri. Zmee toţi au miiiici, s-au dat cu zmee de şase, de şapte, eu când am scos foaia aia de 12, se uitau la mine ca la maimuţe!”, îşi împărtăşea Radu Mazăre, în urmă cu câţiva ani, impresiile din vacanţa în Madagascar.

Într-o amplă scrisoare trimisă autorităţilor de la noi, Radu Mazăre spune clar că nu are de gând să se întoarcă prea repede din paradisul din Madagascar: „Sunt o ţintă politică a Statului paralel şi în România nu am nicio şansă să beneficiez de o Justiţie corectă. Am decis să solicit azil politic în Republica Madagascar. Atunci când în România va ajunge o Justiţie reală, mă voi întoarce”, spune fostul edil.

Scrisoarea are cinci pagini şi este adresată celor doi avocaţi ai săi, dar şi „tuturor autorităţilor interesate din România”. În acest document, obţinut de News.ro, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi, el susţinând că este nevinovat relateaza adevarul.ro

Cum poate fi extrădat Radu Mazăre din Madagascar

Ce se va întâmpla după reținerea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, în Madagascar? A explicat, la Digi24, avocatul Adrian Cuculis.

România nu are un acord bilateral de extrădare cu Madagascar.

„Discutăm mai degrabă despre relațiile diplomatice care vor face posibilă, la un moment dat, aducerea lui Radu Mazăre în România”, a spus Adrian Cuculis.

El a precizat că primul lucru pe care trebuie să îl facă instanța de judecată care l-a condamnat este „să pronunțe o încheiere prin care se constată că toare condițiile extrădării sunt îndeplinite – că există emis un mandat internațional de arestare, că persoana care a fost reținută este chiar Radu Mazăre și, nu în ultimul rând, că cu Madagascarul există cel puțin relații diplomatice”.

„Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că simpla reținere a lui Radu Mazăre nu va asigura statul român și de extrădarea lui efectivă, pentru că legea 302/2004 privind colaborarea internațională polițienească spune că, în condițiile în care discutăm despre un fugar, despre un condamnat definitiv în România, care cere un azil, indiferent de natura lui, este posibil ca acel stat să nu-l extrădeze.

Să spunem că trecem de această procedură și ajungem în fața instanței. Instanța de judecată din Madagascar, pe baza reciprocității, va avea posibilitatea să analizeze cererea României, care trebuie făcută prin Ministerul Justiției, și poate chiar să o respingă, pe baza mai multor considerente. De pildă, Radu Mazăre va putea invoca – lucrul acesta s-a mai întâmplat – faptul că nu a avut parte de un proces echitabil sau că are motive serioase să creadă că extrădarea e solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii pe alte considerente decât cele legale”, a mai spus avocatul.

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost reținut în Madagascar, în baza unui mandat internațional de arestare.

Potrivit poliției, autorităţile din Madagascar au anunţat arestarea lui Mazăre pentru şase zile.

„Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional”, potrivit unui comunicat de presă.