Alocațiile reprezintă unul dintre cele mai controversate ale momentului, care a provocat nemulțumiri în rândul părinților ai căror copii au alocație. Deși autoritățile au promis mai multe măriri în ceea ce privește alocația, se pare că anul acesta, copiii nu vor mai avea parte de majorări, ci abia în 2022.
Cât devine alocația la 1 ianuarie 2022
Majorarea alocațiilor a fost amânată cu șase luni față de graficul care fusese anunțat de către guvernul Orban. Astfel, alocațiile nu mai cresc la 1 iulie cu 20%, ci abia anul următor, la 1 ianuarie. Acest lucru a provocat o mulțime de controverse în rândul românilor, dar trebuie să fie informați la ce sumă vor ajunge veniturile copiilor.
Potrivit declarațiilor primite de la ministru, alocațiile cresc de la 214 la 242 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de la 427 la 486 lei pentru copii până în 2 ani sau pentru minorii cu handicap. Deși se zvonea că se vorbește, de fapt, despre o scădere, premierul asigură că nu se pune problema de așa ceva și alocațiile doar vor crește, așa cum s-a stabilit.
„Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația, din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de: 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 242 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani; 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap”, a declarat primul-ministru Florin Cîțu.
Proiectul mai prevede ca, de la 1 ianuarie 2023, alocațiile să fie indexată cu rata medie anuală a inflației. Deși se spunea că această acțiune va avea loc în 2022, se pare că abia în 2023.
Fostul premier, Ludovic Orban, a adăugat că majorările ulterioare vor fi decise în funcţie de evoluţia economică. Dacă situația economică a țării va permite majorările, vor avea loc la datele stabilite deja.