3.2 C
Iași
miercuri, ianuarie 22, 2025

Cine sunt giganții fiscali ai României în 2024 și cât contează contribuțiile lor la buget?

Must Read

Context și precizări importante

  1. Lista oficială a marilor contribuabili (sau „mari contribuabili fiscali”) este actualizată anual de către ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală). Această listă conține entitățile care, în baza unor criterii stabilite prin Ordin al Președintelui ANAF, se încadrează în categoria de „mari contribuabili”.
  2. Date pentru anul 2024: În mod uzual, lista marilor contribuabili pentru anul următor se publică spre finalul anului curent sau la începutul anului respectiv. De regulă, ANAF emite un ordin care intră în vigoare de la 1 ianuarie (ex.: „Ordinul Președintelui ANAF nr. XXX/2023 pentru aprobarea Listei marilor contribuabili valabilă pentru 2024”).
  3. Ordinea în listă: ANAF nu oferă clasamentul după sumele efectiv plătite la buget (adică nu găsim oficial un Top 100 cu procentele din total taxe), ci mai degrabă o listă a companiilor care se încadrează în statutul de mari contribuabili. Dacă se dorește un top după cifra de afaceri, profit sau impozite plătite, aceste date pot fi obținute din surse publice (termene.ro, Ministerul Finanțelor, anuarul RisCo, rapoarte de piață, etc.), însă nu întotdeauna există un document oficial care să detalieze exact „procentele” cotelor de contribuții la bugetul de stat.

1. Situația listei marilor contribuabili pentru 2024

  • În momentul de față (ianuarie 2025), lista marilor contribuabili pentru 2024 trebuie să fi fost deja publicată (tipic în ultimele luni din 2023). Însă, ANAF nu publică mereu explicit un top cu procentele din totalul taxelor plătite, ci doar un document (ordin) cu societățile încadrate.
  • Nu există, în general, clasamente oficiale de la ANAF care să spună „X% din veniturile bugetare provin de la compania cutare”. Există doar situații punctuale sau comunicate de presă privind cei mai mari contribuabili.

2. Exemple de mari contribuabili care apar constant în rapoarte

De-a lungul anilor (2021, 2022, 2023), în lista publicată de ANAF și în diverse topuri naționale (după cifra de afaceri sau profit) se regăsesc, de regulă, următoarele companii importante:

  1. OMV Petrom SA (energie, petrol și gaze)
  2. Automobile Dacia SA (industrie auto)
  3. Romgaz SA (gaze naturale)
  4. Hidroelectrica SA (producție de energie electrică)
  5. Lukoil România (petrol și gaze)
  6. Rompetrol Rafinare SA (petrol și gaze)
  7. Kaufland România (retail)
  8. Lidl România (retail)
  9. Carrefour România (retail)
  10. Dedeman SRL (retail – bricolaj)
  11. Heineken România (industrie bere)
  12. British American Tobacco România (tutun)
  13. Philip Morris România (tutun)
  14. E.ON Energie România (energie)
  15. Ford România (industrie auto, după fuziune cu Ford Otosan)
  16. Continental Automotive Systems (industrie componente auto)
  17. Producători și distribuitori de gaze naturale (ENGIE România, etc.)
  18. Telekom România (telecomunicații)
  19. Vodafone România (telecomunicații)
  20. Orange România (telecomunicații)

… și alți jucători mari din domeniile financiar-bancar (Banca Transilvania, BRD, etc.), farma (ex. Zentiva, Antibiotice Iași), asigurări (ex. Allianz-Ţiriac, Omniasig), producție și distribuție de ciment (Holcim, CRH), retail alimentar (Profi, Mega Image), logistică și transport (FAN Courier, DHL, etc.).

Lista completă (care are mii de poziții) este publică în Monitorul Oficial sau pe site-ul ANAF, însă fără un top cu ierarhizare după taxele efective plătite.


3. Un posibil „Top 10” (orientativ) după impozitele plătite/impact fiscal (date recente)

Important de reținut: Acest top este orientativ, bazat pe informații publice disponibile pentru anii anteriori (până la 2022-2023). Pentru 2024, încă nu există date finale despre sumele efectiv plătite, deoarece acestea se calculează și se raportează după încheierea exercițiului financiar.

  1. OMV Petrom – Contribuabil major în privința redevențelor petroliere, taxelor pe profit, TVA, contribuții salariale etc.
  2. Automobile Dacia – Producător auto de top, cu volum mare de export și implicit contribuții substanțiale (TVA, impozit pe profit, contribuții).
  3. Romgaz – Important producător de gaze naturale, plătitor de redevențe, impozit specific, TVA și alte taxe.
  4. Hidroelectrica – Producător major de energie, cu profit consistent în ultimii ani, deci și impozit substanțial.
  5. Rompetrol Rafinare – Contribuabil mare în segmentul rafinării/combustibili, plătește accize, TVA, impozite pe profit.
  6. Kaufland România – Lider pe piața de retail cu cifre de afaceri foarte mari, deci contribuții semnificative la buget (TVA, impozit pe profit, contribuții salariale).
  7. Lukoil România – Segment combustibili, accize, TVA etc.
  8. Lidl România – Contribuții mari în segmentul de retail.
  9. British American Tobacco / Philip Morris – Companii din industria tutunului, care generează contribuții foarte ridicate la buget prin accize și TVA.
  10. Dedeman – Cea mai mare afacere antreprenorială românească (bricolaj), cu extindere națională, are contribuții semnificative.

4. Despre procente

  • Procentele din totalul taxelor colectate la bugetul de stat nu sunt comunicate public, defalcat pe fiecare companie, de către ANAF. De obicei, se oferă doar date cumulate, sectoriale, sau informații punctuale în discursuri oficiale (de exemplu, „primele 10 companii asigură X% din totalul încasărilor la buget”).
  • Dacă sunteți în căutarea unor procente exacte, acestea ar putea fi disponibile doar prin analize specializate (de ex. companii de consultanță – Deloitte, PwC, KPMG) care fac rapoarte de piață, însă public, nu există un document oficial cu clasament top 100 după % contribuții la buget.

Cum puteți obține lista completă a marilor contribuabili pentru 2024

  1. Monitorul Oficial: Se publică Ordinul Președintelui ANAF care aprobă lista marilor contribuabili pentru 2024.
  2. Site-ul ANAF: La secțiunea „Informații Publice / Liste contribuabili”, de regulă, se poate descărca un fișier Excel/PDF cu toți marii contribuabili valabil pentru anul respectiv.
  3. Solicitare oficială: Dacă doriți detalii suplimentare, puteți depune o solicitare în baza Legii 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public) către ANAF.

5. Concluzii

  • Nu există un top 100 public, cu procente exacte ale contribuției fiscale pentru fiecare companie în parte la nivelul anului 2024, deoarece astfel de informații nu sunt comunicate transparent de ANAF sub formă de clasament.
  • Se cunoaște însă că în mod constant sectorul energetic (petrol și gaze, energie electrică), sectorul auto, retailul alimentar, tutunul, și telecomunicațiile generează cei mai mulți bani la bugetul de stat.
  • Pentru o listă nominală (fără ierarhizare după sume plătite) a tuturor marilor contribuabili, se poate consulta direct Ordinul președintelui ANAF privind lista pentru 2024, publicat în Monitorul Oficial și/sau pe site-ul ANAF.

Sper ca aceste informații să vă fie utile în căutarea dvs.! Dacă aveți nevoie de clarificări suplimentare privind accesarea listelor oficiale ori despre metodologia ANAF, vă stau la dispoziție.