14.2 C
Iași
luni, mai 27, 2024

Miercuri, zi toridă! Directorul ANM: nu trebuie să excludem un posibil COD ROȘU

Must Read

Se anunță o zi toridă miercuri, 14 iulie. Temperaturile vor crește chiar până la 40 de grade Celsius. Ar putea fi cea mai călduroasă zi de până acum. Minimele pe parcursul nopții vor fi de nopți tropicale și nu vor coborî sub 22 de grade Celsius.

Miercuri – 14 iulie, cea mai călduroasă zi de până acum

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat la Antena 3 că miercuri, 14 iulie, va fi cea mai călduroasă zi de până acum și că ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie. Potrivit Elenei Mateescu, nu ar trebui să excludem un posibil Cod Roșu.

La 39 de grade, vom resimţi cu mult mai mult. E posibil să consemnăm diferenţe de 7-8 grade, posibil şi mai mari, de 10 grade Celsius chiar. Mâine, miercuri, putem confirma că va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent. Ne aşteptăm la valori de 39 de grade Celsius în vestul ţării, izolat chiar 40 de grade Celsius. Vom face analiza mâine, şi dacă ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie, cu siguranţă nu trebuie să excludem un posibil COD ROŞU. În acest moment, analiza arată această situaţie, dar mâine vom reanaliza şi vom reactualiza prognoza, a anunțat Elena Mateescu.

Astăzi a fost emis cod portocaliu de caniculă valabil pentru vestul țării. Directorul ANM confirmă valul de căldură din această perioadă și disconfortul termic accentuat pentru cele cinci județe din partea de vest a teritoriului.

Temperaturile ar putea depăși 39 de grade la umbră, iar temperatura resimțită ar putea fi chiar și cu 10 grade mai ridicată.

Cod galben și cod portocaliu valabil pe 13 și 14 iulie 2021

La acest moment sunt în vigoare două coduri: unul galben și unul portocaliu de caniculă.

Codul portocaliu este valabil în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin unde disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade.

Codul galben este valabil în cea mai mare parte a țării și vizează un val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat. Potrivit specialiștilor ANM, în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare.