21.1 C
Iași
sâmbătă, iulie 20, 2024

Copiii sunt victimele sărăciei. Un tată din București doarme pe o canapea cu cei 5 copii pe care îi crește singur

Must Read

Într-o căsuță modestă din București, un tată își crește singur cei cinci copii după ce mama lor i-a părăsit. Bărbatul recunoaște că greutățile îl copleșesc de multe ori, însă nu încetează să spere că, într-un viitor apropiat, nu va mai trăi de pe o zi pe alta și le va putea oferi micuților săi un trai decent.

În capătul unei alei lungi și înguste din București, locuiesc George Pădureanu și cei cinci copii ai săi. Părăsiți de mama lor, cei mici dorm în aceeași cameră, pe o canapea și speră că într-o zi vor avea și ei jucării și o cameră a lor. Tată lucrează în construcții și pleacă des de acasă, timp în care copiii trebuie să aibă grijă unii de ceilalți.

Andreea, fata cea mare, le gătește deseori fraților ei. La doar 11 ani ea știe deja să facă ciorbe și paste. La fel ca frații ei, ea visează la haine frumoase li jucării, dar și la o cameră a ei. Din banii strânși cu mare efort, tatăl micuților spune că de două săptămâni se străduiește să termine camera fetelor și un alt dormitor, însă fiindcă este plecat de dimineața până seara de acasă, nu a reușit.

„Mă credeți că de o săptămână, două săptămâni, lucrez la camera aia și nu pot să o termin, camera fetelor, dormitorul și astea…că nu pot să o termin. De ce? Plec dimineața la ora 6, 6 și 5 plec din casă și mă întorc la 7 – 7 și ceva. Copiii pentru mine…sunt ochii mei din cap”, mărturisește George, într-un reportaj realizat de Digi24.

Potrivit INS, înainte de pandemie 4,6 milioane de români erau considerați săraci. În pandemie, numărul lor s-a redus la 4,5 milioane, cu precizarea că populația României a scăzut între 2020 și 2019 cu tot pe-atâția oameni. În martie 2022, Guvernul a aprobat Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei și Planul de acțiune pentru perioada 2022-2027, cu scopul de a reduce numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 7%, până în anul 2027 față de anul 2020.

Strategia națională prevede măsuri de combatere a sărăciei, dreptul la asistență socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială și economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului, precum și măsuri de redresare și reziliență în sistemul de servicii sociale, în contextul pandemiei Covid-19 sau a altor situații speciale.