La ce va ganditi atunci cand auziti cuvantul Romania?

7

Intrebarea de astazi este una foarte simpla: La ce va ganditi atunci cand auziti cuvantul Romania? Si nu…nu este o salata, nu este un joc sau un oras.

Romania este o tara situata in partea de sud-est a Europei, iar pentru a-i intelege prezentul, mai intai trebuie sa ii intelegeti trecutul. In cele mai vechi timpuri, suprafata care se numeste acum Romania era populata de daci, originali din Tracia. Celebru istoric grec Herodot ii numea „nobili la fel ca pe majoritatea triburilor tracice”. Dacia a fost un regat bogat, de aceea a atras interesul Imperiului Roman, care era condus in acele vremuri de Traian. Traian a organizat o campanie pentru a cuceri Dacia. Dupa stramosii nostri noi suntem daco-romani, iar originile noastre sunt latine.

Oricum, Romania nu a fost formata ca stat imediat, ci a durat foarte mult timp pana s-a format. Prima data, existau 3 regiuni formate: Valahia, Transilvania si Moldova. Oamenii din aceste regiuni aveau un scop comun si anume sa se uneasca. Pentru a realiza acest lucru, razboaie sangeroase si mari sacrificii au fost necesare. Dar in cele din urma, toate sacrificiile si eforturile au meritat. Pe 1 decembrie 1918, Romania Mare a fost creata.

Dar din pacate, momentul de glorie nu a durat foarte mult timp. Din 1940, Romania a pierdut o treime din suprafata sa, cateva regiuni fiind luate cu forta, iar altele prin acordurile celui de-al doilea Razboi Mondial. In plus, Romania a cazut sub influenta URSS si comunismul a fost implementat. Nicolae Ceausescu a fost numit presedinte. In timpul comunismului, Romania a trebuit sa se confrunte cu conditii teribile. Orice incercare de a se impotrivi regulilor era pedepsita. Oricine era prins era omorat sau bagat la puscarie. Nicio opinie diferita nu era acceptata. Televiziunea, electricitatea si chiar apa si caldura erau limitate, fiind permise doar cateva ore sau minute pe zi. Orice forma de religie era interzisa. In decembrie 1989, oamenii au decis sa protesteze. Toata lumea striga „Libertate”. Pentru a opri revolutia, Ceausescu i-a ordonat armatei sa intervina. Atunci mii de oameni au murit. In cele din urma, armata si-a schimbat pozitia si Ceausescu si sotia sa au fost prinsi si judecati. Imediat dupa ce au fost judecati, cei doi au fost executati. Comunismul a cazut, iar bucuria a revenit pe fata romanilor.

Romania este singura tara din Est in care comunismul a cazut nu intr-un mod pasnic. Romania a devenit foarte apreciata in Occident. Dupa ce Ceausescu a fost executat, Ion Iliescu a format un nou partid, care avea sa castige alegerile cu 85%. Dar problema era ca Iliescu si-a format un partid cu oamenii lui Ceausescu, adica cu comunisti. De aceea, protestatari, cei mai multi fiind intelectuali si studenti au iesit in strada pentru a protesta impotriva acestui partid. Pentru a opri revolta, Iliescu a instigat minerii pentru a actiona impotriva protestatarilor, si din nou mii de romani au murit. Dupa 19 ani de la aceste intamplari, dosarul privind vinovatii a fost finalizat, iar Iliescu inca nu a fost declarat vinovat. Dupa aceste evenimente, Romania a scazut in ochii Occidentului.

In timp, Romania a recastigat o parte din glorie trecuta. In anul 2004 a devenit membra NATO, iar in 2007 membra UE.

Pe langa istoria atat de interesanta, Romania are si foarte multe locuri de vis. In Romania avem munti, campii, dealuri, podisuri, delta si mare, deci o varietate de forme de relief care mai de care mai senzationale.