7.3 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Povestea florarului care plantează crizanteme în amintirea mamei, gratis, în fața Spitalului din Sibiu: „Mă vede din Cer. Vreau să știe că am rămas același om bun”

Must Read

Florin Oprița, un florar din Sibiu, plantează în fiecare toamnă crizanteme multicolore în fața Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Așa a ales să-și onoreze mama, fostă angajată a unității medicale, care s-a stins înainte de pensie. Bărbatul este convins că florile i-au salvat viața, atunci când i-a fost mai greu, și de ele are grijă de la prima oră a dimineții și până când se culcă. Povestea lui a fost făcută publică pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu. O redăm în continuare.

Florin este florar, numele fiindu-i, parcă, predestinat, deși inițial a lucrat în construcții. A ajuns să muncească “afară”, în Germania, Italia și Spania, însă praful, frigul și munca grea l-au readus acasă, în Sibiu. “Era să mor, am fost foarte bolnav. Când m-am pus pe picioare, m-am apucat de floricultură. Cu mâna pe inimă, spun că florile mi-au salvat viața”.

La doar 5 minute de Sibiu, la Cristian, Florin Oprița și-a construit o seră în care cultivă flori. Îl ajută soția sa, Andreea, pe care o consideră cea mai frumoasă floare din lume. Fostul șantierist a schimbat gletiera și lopata, cu săpăliga, stropitoarea, foarfecile de grădină și cam cu tot ceea ce îi este de trebuință unui floricultor.

“Am pornit cu sufletul deschis și recunoscător pentru că viața mi-a dat o a doua șansă. Doar că, vara trecută, într-o noapte, am fost călcat de hoți. Mi-au furat majoritatea uneltelor și o roabă. Am fost dezamăgit, dar am ales să merg înainte”.

Ziua plantează flori, noaptea le păzește

Din noaptea furtului, Florin a luat o decizie importantă: ziua să trudească între flori, iar noaptea să-și păzească averea multicoloră: “Am adus un microbuz în care dorm. Sunt luni de zile de când nu am mai dormit acasă, în pat. Nu am ce face, trebuie să-mi protejez munca”. Poate părea ciudat, însă Florin nu le poartă sâmbetele celor ce l-au furat: “Or fi fost unii mai sărmani decât mine.”

Măsura sufletului său mare este dată însă de un gest pe care-l face în fiecare toamnă: plantează, fără să ceară un leu, crizanteme multicolore, în fața Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

“Mama a lucrat aici, la Județean, timp de 33 de ani. A fost infirmieră la Ginecologie. Nu a apucat pensia, s-a prăpădit. Toamna, aduc aceste flori cu gândul la ea, că mă vede din Cer. Vreau să știe că am rămas același om bun, că încă sunt băiatul ei”.

Astăzi, Florin a venit de la serele din Cristian cu microbuzul devenit “casă”, încărcat cu flori. Alături îi era Andreea, soția sa. Împreună au descărcat lăzile cu flori, pe care mai apoi le-au strămutat în rondoul de lângă “Urgențe”.

De astăzi, florile lui Florin Oprița vor aduce o clipă de bucurie atât celor veniți să-și caute leac pentru suferințe, cât și familiilor acestora și personalului medical. Pe Florin Oprița îl puteți găsi înconjurat de flori în fiecare sâmbătă la Piața Volantă Transilvania sau vinerea, în curtea Consiliului Județean Sibiu, alături de numeroși producători locali veniți din județul nostru sau chiar din cele învecinate.

Sunt oameni care trudesc din greu și care nu uită că adevărata bucurie trebuie împărtășită cu cei care ajung să guste sau să-și desfete ochii cu roadele muncii lor de zi cu zi și, uneori, noapte de noapte.