19.2 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Pensie 2024. Cu cât se indexează pensiile românilor începând cu 1 ianuarie

Must Read

Pensie 2024. Cu cât se indexează pensiile românilor începând cu 1 ianuarie? Legea pensiilor, adoptată de către Parlament luna trecută și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, pensiile românilor vor crește de anul viitor.  Totodată, pensiile vor fi majorate și începând cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, în raport cu rata inflației. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a confirmat valoarea pensiei minime.

”Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi, au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie. Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată și o să vă explic și de ce.

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, a explicat Simona Bucura Oprescu la DC News.

Pensie 2024. Cu cât se indexează pensiile românilor începând cu 1 ianuarie

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare să fie aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă să fie de 15 ani. Iar vârsta de pensie a minerilor va rămâne 45 de ani, în loc de 47.