23.2 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Polițele RCA, plătite în rate. Ce se întâmplă atunci când nu folosești mașina o perioada mai lungă

Must Read

Polițele RCA, plătite în rate. Ce se întâmplă atunci când nu folosești mașina o perioada mai lungă? Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus mai multe măsuri care îi vizează însă pe toţi şoferii pentru a rezolva pretenţiile transportatorilor.

Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca poliţelele RCA să poată fi plătite în rate. Totodată, polițele ar putea fi şi suspendate, dacă maşina nu este folosită o perioadă de timp. Propuneile ASF urmează să se concretizeze într-un proiect de lege.

Aceste modificări vin în contextul în care pentru unii şoferi, costul unei poliţe este o povară. De exemplu, un proaspăt conducător auto trebuie să plătească peste 2.500 lei, mai mult decât un salariu minim. Dacă propunerea devine lege, şoferul ar putea plăti această sumă în maxim 4 rate, a câte 625 de lei.

”Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiză și de identificare a unor soluții concrete și sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA. ASF a luat în considerare, împreună cu partenerii de dialog, toate abordările posibile ca răspuns la solicitările transportatorilor. Autoritatea are în vedere măsuri ce sunt incluse într-un plan de acțiune care cuprinde și activități care, în bună măsură, urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Preţurile poliţelor RCA sunt plafonate până în martie. Autorităţile iau in calcul prelungirea măsurii cu încă trei luni.

Când se încheie RCA

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un contract care se încheie între proprietarul unui autovehicul și o companie de asigurări.

În cazul unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat contractul și care s-a soldat cu daune materiale, morale și rănirea sau decesul unei persoane, compania de asigurări care a eliberat polița plătește despăgubiri persoanelor prejudiciate de producerea accidentului.

Polița se încheie în următoarele situații:

În cazul achiziționării unui autovehicul nou, polița RCA fiind obligatorie pentru obținerea înmatriculării;La dobândirea unui autoturism prin leasing, caz în care compania de leasing va fi cea care plătește polița RCA, fiind considerată proprietara vehiculului;La achiziționarea unei mașini second-hand, imediat după ce procesul de vânzare-cumpărare s-a încheiat;La expirarea perioadei de valabilitate a poliței RCA;Asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni.