marți, septembrie 26, 2023

Pauză de masă de 60 de minute pentru angajaţi, iar angajatorii să pună la dispoziţie cantine, săli de mese – proiect

Must Read

Deputatul PSD Andrei Sava propune modificarea Codului muncii în sensul ca salariaţii să aibă dreptul la o pauză de masă de 60 de minute, după 4 sau 6 ore de muncă, iar companiile care au peste 100 de angajaţi să organizeze cantine sau spaţii special amenajate pentru servirea mesei.

‘În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puţin 60 de minute, după minim 4 ore de muncă şi maxim 6 ore, precum şi la alte pauze de recreere a căror durată şi frecvenţă sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern’, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului muncii iniţiată de deputatul PSD.

O altă iniţiativă legislativă de modificare a Codului muncii, depusă de Andrei Sava, prevede că ‘orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi în cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărul de angajaţi, sunt obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei, în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate’.

Spaţiile special amenajate pentru servirea mesei trebuie să fie dotate corespunzător cu utilităţi pentru depozitarea alimentelor şi încălzirea lor. Angajatorul răspunde de calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate în incinta cantinelor şi puse la dispoziţia angajaţilor cât şi de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare şi de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora, mai arată proiectul.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că în actualul Cod al muncii durata pauzei de masă este lăsată la altitudinea managementului angajatorului şi se impune o reglementare mai detaliată, deoarece ‘toţi angajaţii trebuie protejaţi de eventuale abuzuri ale angajatorilor, precum un program drastic, fără pauze suficiente, pentru ca organismul să se poate reface’.

El arată că, ‘după 6 ore de muncă, randamentul oricărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului’.

‘Marile companii practică, de regulă, un program de lucru care acoperă cea mai mare parte a zilei, de la ora 9,00 la 17,00 sau 18,00. Acest interval se suprapune cu perioada în care organismul are nevoie de un aport alimentar considerabil, care nu poate fi obţinut din mâncarea de tip snack sau alt tip de hrană rece. Mulţi angajaţi sar în mod frecvent peste pauza de masă în lipsa unui loc adecvat în care să-şi poată depozita şi pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să-şi achiziţioneze o masă caldă’, a argumentat Sava necesitatea proiectului.

El consideră că lipsa unei mese principale în timpul zilei poate atrage diferite boli de nutriţie.

‘Protecţia angajatului nu impune doar ferirea de pericole iminente, ci şi investiţii care să asigure pe termen mai lung sănătatea angajatului prin oferirea de spaţii pentru servirea mesei şi alte tipuri de spaţii’, menţionează iniţiatorul.

Cele două proiecte de modificare a Codului muncii vor intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.