0.3 C
Iași
joi, decembrie 26, 2024

Povestea femeii papă care a ascuns ca este femeie, dar a fost tradată de păcatele carnale!

Must Read

Secole întregi s-a vorbit despre femeia care a devenit papă, ascunzându-și adevărata identitate. Dar catolicii neagă vehement că papesa Ioana ar fi urcat vreodată pe scaunul pontifical. Și, totuși, dincolo de mituri și povești, încep să apară și dovezi concrete.

Legenda spune că Papesa Ioana venea din Germania și a intrat în rândul călugărilor datorită iubitului ei, și el față preoțească. Datorită inteligenței și spiritului ei vizionar, a fost propulsată mai sus pe scara ierarhică până la rangul cel mai înalt, pe scaunul pontifical de la Roma, în preajma anilor 850. În timpul unei procesiuni, însă, a dat naștere unui bebeluș în stradă, între călugări, cardinali și credincioși îngroziți.

Femeia a fost imediat arestată și omorâtă. Toate dovezile din analele bisericii ar fi fost distruse până la cele mai mici detalii. Dar gura lumii nu putea fi închisă, astfel că povestea a mers mai departe de la un secol la altul.

Papesa Ioana în cronicile vechi

Nu iese fum fără foc, spune o vorbă înțeleaptă, și nici n-ar fi existat nicio legendă despre o femeie papă, dacă n-ar fi existat ceva în realitate. Cronicarii de la începutul Evului Mediu au notat povestea și chiar au realizat desene sugestive cu femeia purtând însemnele papale dând naștere unui prunc.

Într-una din cronicile britanice se menționează că o femeie a fost numită papă în anul 856. O altă cronică veche menționează că un rege anglo-saxon i-ar fi făcut o vizită papei Johannes Anglicus în anul 857. Tocmai acești doi ani par să lipsească din istoria papalității. Conform acestor cronici, papesa Ioana care se numea la vremea respectivă Papa Johannes ar fi stăpânit scaunul pontifical de la 856 la 858, între pontificatele lui Benedict al III-lea și Nicolas Întâiul.

Monezi din vechime, cu dovezi discutabile

Este adevărat că, la ceva vreme după papesa Ioana ar fi domnit un alt papă cu numele Iohannes, iar biserica spune că se face o confuzie regretabilă și că o femeie nu ar fi reușit niciodată să urce pe scaunul pontifical.

Dar cercetătorii australieni de la Flinders University au descoperit o monedă care se pare că poartă însemnele papesei. În vremurile respective, se băteau frecvent monede cu monogramele regilor și ale papilor.

Moneda emisă pentru Papa Johannes Anglicus, despre care credem azi că a fost femeie, are stilizate literele S, H, N și O, dintre care S se află deasupra lui H și N. În cazul monedelor bătute pentru al doilea papă Johannes, care cuprind aceleași litere, O se află deasupra lui H și N, iar S dedesubt. Cu siguranță, la vremea respectivă, biserica a încercat să creeze o confuzie, dar cercetătorii australieni susțin că monedele de la 856 mai au și o monogramă care reprezenta semnătura papesei.