12.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Atenție români! Amendă de până la 20.000 de lei dacă locuiești la casă și nu faci un anumit lucru!

Must Read

Atenție români! Chiar dacă ești fericitul proprietar al unei case cu curte, nu poți face chiar tot ce vrei, chiar dacă ești la tine acasă. 

Mai mult decât atât, poți risca o amendă uriașă, de până la 20.000 de lei, dacă locuiești la casă și nu faci un anumit lucru! Ce nu ai voie să faci în propria curte? Românii care locuiesc la curte nu au voie să ardă deșeuri compostabile în propriile curți.

Amendă de până la 20.000 de lei dacă locuiești la casă și nu faci un anumit lucru!

Așadar, potrivit legii, arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă prin Legea Compostului, ce a intrat în vigoare la data de 20 februarie 2021. Conform acestei legi, arderea acestor deșeuri este interzisă, devenind contravenție.

Deși e proprietaea ta, nu ai voie să arzi resturile vegetale. Ba chiar persoanele care nu se supun legii vor risca amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, în cazul în care sunt persoane fizice. Însă, pe de altă parte, amenzile în cazul persoanelor juridice cresc enorm, acestea fiind uriașe. Amenda pentru persoane juridice în acest caz este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. Amenzile sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Ce  trebuie să facă românii cu  deșeurile. Cum scapă de resturile vegetale din curți

Potrivit legii, ”este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe. Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”.

Așadar, chiar dacă obișnuiai să arzi frunzele uscate ori crengile uscate de la pomi, viță de vie sau trandafiri, acest lucru este interzis. Resturile vegetale trebuie colectate ca orice alte deșeuri. Acestea trebuie predate operatorilor autorizați, mai exact mașinilor de la salubrizare care trec în fiecare săptămână pentru a ridica gunoiul.