15.3 C
Iași
duminică, aprilie 28, 2024

Salata, roșiile și mărarul din serele din sudul țării sunt pline de pesticide și ne expun la cancer și leucemie. Raport îngrijorător

Must Read

Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.

Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.

Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării. Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate.

La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis. Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.

Potrivit medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.

Acestea sunt cele mai toxice legume din România

Conform Digi 24, cifrele din raportul din 2023 sunt duble față de cel din 2022, pentru că fermierii folosesc tot mai multe pesticide. De exemplu în 2022 nivelul de contaminare al legumelor era de 27,9%, iar acum vorbim de 40%. Majoritatea legumelor toxice provin din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt salata, mărarul și roșiile.

Cifrele arată că în 67% din probele de mărar și salată sunt contaminate cu substanțe periculoase, în timp ce în cazul roșiilor vorbim de 64%. Reziduurile toxice provin de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere, în această ordine. Specialiștii vorbesc despre un nivel depășit cu mult peste maxima admisă pentru majoritatea substanțelor.

Mai mult, medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate la expunerea la aceste pesticide, pe termen lung și mediu. Vorbim despre boli grave, care pot cauza decesul. ”Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcțiilor endocrine”, a explicat medicul.